Deset neobičnih fobija

Deset neobičnih fobija

Deset neobičnih fobija

1. Agirofobija

Agirofobici imaju strah od prelaska preko ulica, auto-puteva i drugih saobraćajnica ili strah od same saobraćajnice, što im u velikoj meri otežava život u gradu. Reč potiče od grčke reči gyrus što u prevodu znači okretanje ili vrtenje u krug pošto osobe koje pate od te vrste fobije izbegavaju saobraćaj. Agirofobija obuhvata nekoliko kategorija, među kojima postoji i strah od širokih puteva, posebno od ulica u predgrađu koje imaju samo jednu traku, u šta spada i strah od prelaska ulice bilo gde van pešačkog preleza, pa čak i određene raskrsnice. Ova fobija se smatra nezavisnom od straha od automobila. Takođe, ona nije urođena i stiče se tokom života nakon, najčešće negativnog, iskustva u oblasti gde postoji trotoar.

2. Mageirokofobija

Fobija od kuvanja ili magerokofobija je prema definiciji dugotrajan, abnormalan strah od kuvanja koji se javlja uprkos razumevanju fobične osobe i uveravanju drugih da od kuvanja ne preti nikakva objektivna opasnost.

3. Pediofobija

Pediofobija je iracionalan strah od lutaka, uključujući i robote i ne treba je mešati sa pedofobijom, strahom od dece. Pediofobičari se često plaše i lutaka u izlogu, pa im je iz tog razloga često teško da idu u kupovinu. Sigmund Frojd je verovao da se ovaj poremećaj javlja iz straha da lutka oživi, a Masahiro Mori je proširio njegovu teoriju. Izneo je ideju da što nešto više postaje nalik ljudima, to će se više javljati njegovi neljudski aspekti.

4. Deipnofobija

Deipnofobija je strah od razgovora tokom večere. U neka davna vremena postojala su stroga pravila bontona koja su pomagala osobama sa tom fobijom da izađu na kraj sa takvim situacijama, ali su ona nažalost zaboravljena.

5. Eisoprofobija

Eisoprofobija je strah od ogledala. Kod takvih osoba, česti su napadi anksioznosti, čak i kada shvate da je njihov strah neopravdan. On je često utemeljen na praznoverju, odnosno, da će ih, ukoliko ga razbiju, pratiti nesreća i slično tome.

6. Demonofobija

Demonofobija je fobija od demona. Većina ljudi je svesna da je njihov strah preteran, ali uprkos tome, često postaju previše zabrinuti ukoliko prisustvuju raspravama vezanim za natprirodna bića, kada su sami u kući, kada gledaju filmove o njima i tako dalje.

7. Penterafobija

Od svih fobija na ovoj listi, penterafobija je verovatno najčešća. To je strah od svekrve ili tašte, a u zapadnom društvu je postala toliko uobičajena, pa najčešće rezultuje razvodom. Ovaj strah usko je povezan sa noverkafobijom, strahom od maćehe.

8. Arakibutirofobija

Ovaj bizaran strah javlja se kod osoba koje se plaše da im se puter od kikirikija ne zalepi za nepce. Smatra se da je to stanje verovatno proizvod previše razvijene mašte.

9. Katisofobija

Ovo je jedna od najneobičnijih fobija, ali i najstrašnijih. Odnosi se na strah od sedenja. Može se javiti kod osoba koji pate od hemoroida ili kao posledica fizičkog zlostavljanja vezanog za sedenje na oštrim predmetima, a ponekad i kažnjavanja u školskim danima. Oni koje proganja ovaj strah ne mogu ni da zamisle ovu aktivnost, a da ne počnu da se tresu.

10. Automatonofobija

Automatonofobija je strah od bilo čega što lažno predstavlja svesna bića i to je specifična vrsta fobije. Slična je strahu od lutaka i često podrazumeva strah od drvenih lutaka, voštanih figura, ali nije ograničena na to. Manifestuje se na različite načine i svaki pojedinac je doživljava drugačije.

Preuzeto sa: kafenisanje.rs