Hrabro ka novim horizontima – kulturna razmena u Švajcarskoj

Hrabro ka novim horizontima – kulturna razmena u Švajcarskoj

Hrabro ka novim horizontima – kulturna razmena u Švajcarskoj

Naša učesnica programa kulturne razmene sa Švajcarskom, Marija, javlja nam se iz mesta Obfelden, u kantonu Ciriha, gde boravi već oko tri meseca. Više o njenom iskustvu pročitajte u nastavku.

Prvi utisci su bili vrlo pozitivni. Porodica se potrudila da me prihvati na jako lep i prijatan način. Moja soba je bila potpuno opremljena, mislili su unapred o stvarima koje će mi trebati. Decu su dobro pripremili za moj dolazak. Imam utisak da sam ovde duže nego što zaista jesam.

Što se mesta u kome boravim tiče, ovo je selo, tipično za Švajcarsku. Dobro je povezano u smislu transporta, tako da odavde mogu lako da stignem do bilo kog grada u Švajcarskoj ili izvan nje. U blizini ima dosta mesta za rekreaciju, tako da tu provodim i najviše vremena.

Uglavnom provodim slobodno vreme u teretani, na klizalištu, u šetnji ili na putovanju. Prva stvar koju sam uradila kada sam došla ovde, jeste da sam uplatila članarinu za teretanu, a klizanje sam zavolela uz porodicu. Pomalo učim i nemački jezik.

Sviđa mi se život ovde, lakoća života zapravo, koja se oseti vrlo jasno. Sviđa mi se udobnost koju imam. Dopada mi se i posao koji radim, više nego što sam mogla da zamislim. Imam priliku da putujem sa porodicom i često odlazim u Sent Moric sa njima.

Takođe, povezala sam se sa jednom devojkom iz Beograda, koja radi ovde i to poznanstvo mi dosta znači. Ja imam i rodbinu ovde, te se radujem i susretu sa njima uskoro.

Budućim kandidatima poručuje:

Najvažnije je da se dobro informišu i pripreme za program. Meni su mnoge stvari bile lake, jer dosta putujem i bila sam okružena strancima ceo svoj život. Preseljenje u drugu državu nije najlakša stvar na svetu, te treba obratiti pažnju na svoje emotivno stanje tokom tog procesa.

Volela bih da podstaknem mlade osobe da razmišljaju o ovom programu kao stepenici u njihovom razvoju, kako karijernom, tako i ličnom. Povezivanje sa ljudima koji su prošli kroz ovakav program dosta znači. Volela bih da više mladih bira da ode u ne tako popularne zemlje, jer mislim da ih dobre prilike čekaju baš tamo.

Ukoliko i ti želiš u Švajcarsku, preostaje ti da klikneš PRIJAVI SE