Monemvasija: Istorijski grad na kamenom ostrvu

Monemvasija: Istorijski grad na kamenom ostrvu

Monemvasija: Istorijski grad na kamenom ostrvu

Istorijski grad Monemvasija, koji se nalazi na jugoistoku Peloponeza, jedno je od najimpresivnijih mesta u Grčkoj. Ovaj grad je danas najpoznatiji po dobro očuvanom starom gradskom jezgru sa srednjovekovnom tvrđavom koja je na spisku kulturne baštine UNESCO-a.

Monemvasija je počela da se naseljava oko 6. veka, a već u 10. veku postaje glavna luka i strateško uporište zbog čega je dobila ime Gibraltar istoka. Imajući u vidu da se nalazi blizu veze Egejskog mora sa Sredozemnim, strateški položaj Monemvasije bio je izuzetno povoljan. Gradić na ovom kamenom ostrvu, koje se odvojilo od kopna prilikom zemljotresa koji je zadesio ovu oblast 375. godine, nije vidljiv sa obale, što je mnogo puta spasilo lokalno stanovništvo od napada neprijatelja.

Monemvasija je danas uglavnom turističko mesto. Ne tako davno, jedini način da se stigne do ostrva bio je čamcem, ali je kasnije izgrađen put koji ga povezuje sa obalom. Šetnja ovim prelepim gradom bogatim srednjovekovnom arhitekturom, pravo je vraćanje u prošlost. Najznačajnije građevine na ostrvu su svakako srednjovekovna tvrđava i dobro očuvane vizantijske crkve, ali i više stotina godina stare kuće koje su danas pretvorene u hotele u kojima svake godine odsedne sve više turista.

Preuzeto sa: https://kafenisanje.rs/