Nacionalni park: Timanfaja

Nacionalni park: Timanfaja

Nacionalni park: Timanfaja

Kada su u pitanju nacionalni parkovi, oni u prirodnoj baštini svake zemlje zauzimaju specifično mesto. Timanfaja, jedan od njih i jedan od 15 takvih parkova u Španiji, a već godinama privlači fotografe sa svih strana sveta, koji žele da zabeleže makar delić njegove lepote i tako nam prenesu sve te fenomenalne prizore.

Nacionalni park Timanfaja nalazi se u jugozapadnom delu ostrva Lanzarote, na Kanarskim ostrvima. Zbog svojih prirodnih vrednosti, 1968. godine to područje je proglašeno nacionalnim parkom. Obuhvata površinu od 51.07 kvadratnih kilometara i izgledom neodoljivo podseća na površinu Marsa.

Godine 1993. Unesko ga je proglasio rezervatom biosfere, dok je istorija na tom prostoru ostavila duboke tragove. Naime, pre više od dva veka, tu su se dogodile vulkanske erupcije, koje su uništile veliki deo ostrva i okolnih mesta. Poslednja od njih dogodila se 1824. godine, a danas ovaj park, u čijem sastavu ima mnogo endemskih vrsta, ostavlja jak utisak na hiljade posetilaca godišnje, kojima je omogućeno da u obilazak krenu čak i na kamilama.

Preuzeto sa: https://kafenisanje.rs/