Magnetski privlače turiste, otkrijte najposećenije muzeje na svetu

Magnetski privlače turiste, otkrijte najposećenije muzeje na svetu

Magnetski privlače turiste, otkrijte najposećenije muzeje na svetu

Muzeji imaju poseban značaj u današnjem društvu, otključavajući fascinantne tajne o prošlosti i zasljepljujući nas umetnošću i informacijama koji izazivaju strahopoštovanje.

Louvre (Pariz)

Smešten u centru grada, Louvre je vrlo verovatno najpoznatiji muzej na svetu. Broj posetilaca impresivno je visok i svake godine doseže gotovo 10 miliona. Obuhvata razdoblje od antike pa sve do modernizma i dalje. Znamenitosti Louvrea uključuju nezaobilaznu i zagonetno nasmejanu Mona Lisu Leonarda da Vinčija.

Moma

Njujorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) svake godine privuče oko 7 miliona ljudi, što ga čini jednim od najposjećenijih muzeja na svetu. Moma čuva neke od najboljih primera moderne umetnosti, raspoređenih na šest spratova galerije.

Metropolitan (New York)

Muzej Metropolitan čuva ogromnu banku blaga koja obuhvata razdoblje od 6 hiljada godina. To uključuje staroegipatske mumije, grčke i rimske skulpture i renesansna remek-dela. Možda je to razlog zašto gotovo 3 miliona posetilaca prođe kroz njegova vrata svake godine. Ono što morate videti je rekonstrukcija egipatskog hrama Dendur.

Vatikanski muzeji (Vatikan, Rim)

Gotovo 7 miliona turista poseti Vatikanske muzeje svake godine, uživajući u impresivnoj paleti svetski poznate umetnosti. Neke od atrakcija koje morate videti u Vatikanskom muzeju su nadaleko poznata Sikstinska kapela, ali i četiri Rafaelove sobe. Spremite se samo na – veliku gužvu.

Britanski muzej (London)

U Britanskom muzeju u Londonu pronaći ćete istoriske artefakte iz celoga sveta. Neki od njihovih artefakata imaju komplikovanu pozadinsku priču, budući da su opljačkani tokom kolonijalne istorije Britanskog Carstva. Među neprocenjivim blagom nalaze se egipatske mumije, zlatno blago iz Perzije i japanski samurajski oklopi iz 16. do 18. veka. Broj posetilaca ovde je u proseku impresivnih 6,8 miliona godišnje.

Preuzeto:b92.net