Nijagarini vodopadi – snaga prirode koja nas opčinjava

Nijagarini vodopadi – snaga prirode koja nas opčinjava

Nijagarini vodopadi – snaga prirode koja nas opčinjava

Nijagarini vodopadi su jedna od najpoznatijih prirodnih atrakcija sveta. Tri odvojena vodopada nalaze se na granici između Kanade i SAD-a na reci Nijagari. Oni nisu poznati po svojoj visini, ali su veoma široki i sa preko 168.000m3 u minuti, spadaju u najmoćnije na svetu.

Smatra se da su Nijagarini vodopadi nastali pre deset do dvanaest hijada godina, tokom poslednjeg ledenog doba, slivanjem vode iz Velikih jezera u reku Nijagaru. Vodopadi se nalaze između dva grada „blizanca“ – Niagara Falls u Ontariju (Kanada) i Niagara Falls u Njujorku (SAD). Manji American Falls i Bridal Veil Falls pripadaju SAD-u, a međunarodna granica prelazi preko najvećeg vodopada Horseshoe Falls-a. U SAD-u je prvi veći grad u blizini Bafalo (27km), a u Kanadi Toronto (121km).

Zahvaljujući svojoj snazi voda u sva tri vodopada je prestala da teče samo jednom, zbog smrzavanja, 1848. godine.

Zanimljivo je da je veliku ulogu u izgradnji prve hidrocentralne na Nijagarinim vodopadima imao Nikola Tesla, kome je ovde 2006. godine podignut spomenik. Osim uloge u industriji, vodopadi su poznata turistička atrakcija i omiljena destinacija ze rekreaciju.

Izvor. travelmagazine.rs