Kovao dos Končos – kao portal u drugu dimenziju

Kovao dos Končos – kao portal u drugu dimenziju

Kovao dos Končos – kao portal u drugu dimenziju

Kovao dos Končos (Covão dos Conchos), neobični tunel i zjapeća rupa usred planinskog jezera Lagoa da Sera de Estrela, privlači veliki broj turista iz godine u godinu.

Posjetioci ovog lokaliteta na planini Sera de Estrela opisuju lokalitet kao portal u drugu kosmičku dimenziju. U realnosti, radi se o potpuno vještačkoj strukturi, koja ima veliku praktičnu korist za lokalno stanovništvo.

Samo jezero je vještačko i stvoreno je 1955. godine za potrebe obližnje hidrocentrale. Umjesto izgradnje cjevovoda koji bi vodu sa velikim padom dovodio na turbine elektorgeneratora, konstruktori su pribjegli drugačijem rješenju – rupi u samom jezeru.

Kako bi i lokalitet jezera bio atraktivan za kupače, ali i bio izvor svježe vode, sama rupa je podignuta na nivo da ne može ugroziti vodostaj.

Godinama je vegetacija prekrila gornji dio tunela, što je kompletnoj lokaciji pružilo nadrealan izgled portala iz filmova naučne fantastike.

Lokacija je postala planetarno popularna kada su fotografije obišle svijet 2016. godine. Nacionalni park Sera da Estrela (portugalski: ,,Zvjezdana planina“) je udaljen od svih velikih gradova, najveći je planinski vijenac u kontinentalnom Portugalu sa visinom od 1.993 metara nadmorske visine.

Izvor: pobjeda.me