Remek delo prirode – Dugine planine u Kini

Remek delo prirode – Dugine planine u Kini

Remek delo prirode – Dugine planine u Kini

Mnogi umetnici dive se ovom remek delu prirode, koje izgleda kao savršena slika na platnu. Atrakcija o kojoj vam ovoga puta govorimo, prostire se na površini od 400 km2, u Gansu proviniciji u severnom delu centralne Kine. Sastoji se od velikog broja zanimljivih stena, od kojih su mnoge visoke nekoliko stotina metara. Sve ove stene su glatke i oštre, smeštene pored dolina i na veličanstvenim platoima. One šarmiraju svojom veličinom i spektakularnim izgledom, pri čemu i niži vrhovi izgledaju veoma moćno.

Ove šarene planine, prirodni kaleidoskop kako ih neki nazivaju, imaju čudnovate formacije koje podsećaju na čudesne oblike zamka, kula, pa čak i ljudi, kriptida, ptica i zveri. One su živahne i veoma naseljene, posebno njihovi vrhovi koji se probijaju kroz maglu i oblake i sa kojih se pruža pogled koji nikada do sada niste imali prilike da vidite. Na neke od vrhova je nemoguće popeti se jer su veoma strmi, te im se stoga ljudi dive iz podnožja.

Ova veličanstvena formacija datira iz perioda pre šest miliona godina. Danxia geološka struktura formirana je erozijom crvenog kamena, pa su tako nastali izolovani vrhovi sa strmim stranama. Geološka struktura u kombinaciji sa vremenskim uslovima, odnosno vlagom, hladnoćom i vetrom, postala je jedno od najpoznatijih čuda ovog dela sveta.

Glavni elementi od kojih je sačinjena ova formacija su crveni pesak, kamenje i blato. Ovo je inače tipična pojava za ovu vrstu klime, međutim, njeni slojevi, strmi vrhovi i zidovi i vertikalni spojevi dobili su predivne boje. Naučnici veruju da je Danxia topografija formirana kao rezultat pomeranja zemljine kore. Na taj način, slojevite stene pojavljuju se u više boja, tekstura, oblika, veličina i šablona. Kombinacija ovih razlika u gustini i eroziji visokih vrhova kreirala je magične pećine i kamene dvorane u kojima biste mogli provesti čitavu večnost.

Danxia formacije imaju zelenu, žutu, plavu i mnoge druge boje. Kako biste ih na najbolji način videli, najbolje je da posetite ovo mesto ili rano ujutru ili tokom zalaska sunca. Mnogi koji su posetiti ovo mesto i zabeležili utiske sa svog putovanja kažu da je najbolje posetiti ga u suton, kada se boje simultano i kontinuozno menjaju.

Izvor: luxlife.rs