1. septembar je veliki dan – psiholog objašnjava šta je to deci od roditelja DANAS potrebno

1. septembar je veliki dan – psiholog objašnjava šta je to deci od roditelja DANAS potrebno

1. septembar je veliki dan – psiholog objašnjava šta je to deci od roditelja DANAS potrebno

Svaka prekretnica u životu za decu je za nas roditelje jako emotivan trenutak. Donosi i strepnju i radost i toliko pomešanih emocija.

I dajte sebi dozvolu da osetite u istom trenutku i ponos i da ste malo tužni jer brzo odrastaju i srećni jer će puno drugara sresti, možda i najbolje prijatelje.

Igra je deci uvek potrebna

Iako je vaše dete krenulo u školu i dalje će imati veliku potrebu za igrom. Smanjite očekivanje da će brzo shvatiti šta su tačno obaveze već uz trening i vaše savete dajte im vremena da nauče.

A ako je dete krenulo u vrtić obezbedite mu igru nakon dolaska iz vrtića u kojoj će imati prostora da skače, da se golicate, da ima slobodnu igru. U vrtiću je potrebno da deca poštuju pravila, kod kuće im obezbedite neke šašave igre jer u suprotnom sami će osmisliti. 🙂

Budite nežni prema njihovim emocijama

Budite spremni da će možda u narednom periodu biti razdražljiviji.

Čak i deca školskog uzrasta koja su prestala da imaju tantrume u ovom periodu mogu biti preplavljeni. Imajte razumevanja jer je sve ovo za njih novo. Čak i da idu u 2, 3… razred ponovo se posle dva meseca adaptiraju.

Što se tiče vrtića znam da vam je teško što dete plače prilikom rastanka sa vama i normalno je jer je tužno što se razdvaja od vas. Napravite vaše jutarnje rituale, narukvicu koja će biti uz dete, poljubac mame koji će biti na ruci, kul pozdrav sa tatom…

A ono što deca očekuju od vas je strpljenje

Dok uče, dok se navikavaju na razdvojenost i na nova očekivanja koja dolaze sa školom, dok se stvaraju

I budite nežni, strpljivi, puno stvari uradite sa decom kroz igru i humor, a kad je potrebno da se uozbilji situacija budite dosledni.

Neka vam je srećan početak.

Autor: psiholog Jelena Marušić, Kompas vaspitanja

Izvor: zelenaucionica