Top 10 jela španske kuhinje

Top 10 jela španske kuhinje

Top 10 jela španske kuhinje

Prelepa Španija… zemlja Pikasa, flamenka, fudbala, veličanstvene arhitekture, ali i bogate gastronomske ponude. Španska kuhinja je , moze se reći, veoma šarenolika i svako jelo predstavlja eksploziju ukusa, boja i aroma. U mnogim specijalitetima je zastupljena svinjetina i suhomesnati proizvodi, ali i elementi mediteranske kuhinje uz raznovrsno povrće, ribu i nezabiolazno maslinovo ulje.

Koliko je sam obrok Špancima bitan govori i jedna njihova poznata izreka da „hrana dolazi odmah posle dragog Boga“. Skoro svaka regija ove prelepe države je karakteristična po nekom povrću ili nacionalnom specijalitetu.

Bilo da ste došli na letovanje ili šetate ulicama Madrida, Barselone, Sevilje i mnogih drugih gradova Španije, nemojte propustiti priliku da probate neka od ovih deset najpoznatijih jela!

Paelja – jelo koje je steklo svetsku slavu

Valensija je poznata kao regija pirinča, pomorandži, ali i po čuvenoj paelji, tradicionalnom španskom, a danas i internacionalnom specijalitetu. Ovo jelo se pravi i služi u većoj, širokoj posudi sa plitkim dnom koja nosi naziv pealjon, a iz ovoga možete zaključiti kako je dobilo ime.

U originalnom i prvobitnom receptu zastupljeni su pirinač, seckani komadići mesa, povrća, ribe i morskih plodova, dok u određenim regijama izuzmu neki od ovih sastojaka. Ova mešavina vam možda zvuči preterano, ali je ukus neverovatan, posebno uz obavezan i najbitniji dodatak, a to je začin šafran.

 

 

Gazpacho – supa/čorba od paradajza

Ovo jelo je najpopularnije na samom jugu Španije, u pokrajini Andaluzija. Supa, koja se služi hladna i veoma lako sprema, idealna je kao osveženje za vrele letnje dane. Pravi se od zrelog crvenog paradajza, paprika, krastavca, luka uz dodatak raznih začina, komadića starog hleba, kao i maslinovog ulja i sirćeta. Sve se to zajedno izmiksa u blenderu, ostavi neko vreme u frižideru na hlađenje i dobije se savršeno predjelo ili užina, koja je Špancima svakodnevno na meniju.

Španska tortilja

Ukoliko vam je odmah pala na pamet meksička tortilja, koju danas i mi u Srbiji sve češće pravimo, ova španska nije ni nalik njoj! Glavni sastojak je verovali ili ne krompir, zatim veća količina luka prženog na maslinovom ulju i nekoliko jaja. Po svom izgledu, a i debljini od par centimenara podseća na malo veći omlet ili neku pitu. Nema jedinstven recept i skoro svaki stanovnik Španije pravi ovo jelo po svom ukusu, dodavajući različite vrste povrća, sira i suhomesnatih proizvod

Fabada asturiana ili samo fabada – čorba od pasulja

Još jedno svetski poznato i čuveno jelo, nastalo u severnoj španskoj regiji Asturija. Pravi se od istoimene vrste pasulja, suvog mesa i kobasica. Ukusno i čorbasto jelo, koje se u suštini i ne razlikuje previše od našeg.

Španci su veliki ljubitelji ove mahunarke različitih boja i ona je glavni prilog mnogim jelima, a čak ima i sopstveni festival koji se organizuje svake godine u novembru.

Cocido Madrileno – omiljeno jelo Madriđana

Ovaj zanimljiv obrok je tradicionalni specijalitet glavnog grada, Madrida. Glavni sastojci su leblebije, dinstano svinjsko meso i/ili kobasice i obavezno sezonsko povrće. Vodu u kojoj se sve kuvalo, uglavnom konzumiraju kao supu uz dodatak rezanaca, a meso i povrće posebno. U Španiji je ovo idealan obrok za hladnije zimske dane, pa mnogi u prvobitni recept dodaju i kupus.

Posebno zanimljivo je to da prilikom posete Madridu možete naći organizovane turističke ture, gde zajedno sa vodičem obilazite najbolje restorane i probate Cocido spremljen na različite načine.

Pisto manchego – ratatuj na španski način

Potiče iz manje španske pokrajine Kastilja – La Manča, po kojoj je dobio ime i može se reći da je veoma sličan čuvenom fransuckom specijaliteti ratatuj. Uglavnom se sprema bez mesa, pa je omiljeno jelo vegetarijanaca, a pravi se od paradajza, paprika razlicitih boja, luka, patlidžana ili tikvica. Uz pomoć mešavine raznih začina bude veoma ukusno i aromatično.

U mnogim receptima se dodaje prženo ili kuvano jaje na vrh, a oni koji ne mogu bez suhomesnatih proizvoda najčešće koriste šunku.

Gambas al Ajillo – aromatični škampi

Možda ste primetili da je u skoro svim španskim jelima zastupljena makar jedna vrsta luka, pa je on obavezan sastojak i ovog izvandrednog specijaliteta. Škampi sa belim lukom, prženi na maslinovom ulju ili puteru, uz raznorazno povrće i dosta peršuna, obožavaju čak i oni koji nisu ljubitelji morskih plodova.

Marmitako – savršen spoj ribe i povrća

Regija Baskija je poznata po morskim specijalitetima kao što su razna jela od jegulja, lignji, dagnji, ali i mnogih vrsta riba. Najzastupljenija su jednostavna i kuvana jela, koja predstavljaju veoma značajan deo baskijske kulture.

Marmitako je riblji paprikaš, a pravi od fileta tune, krompira, paradajza i naravno paprike. Verovatno vam ne deluje spektakularno i primamljivo , ali obavezno probajte, možda se pozitivno iznenadite!

Churros (ćurosi) – omiljena poslastica Španaca

Sada je vreme za dezert! Najpoznatiji španski, ali može se reći i svetski slatkiš su definitivno ćurosi. Ovo slatko i prženo testo, u obliku duguljastih štapića, Španci najčešće jedu za doručak uz posuti šećer po vrhu, topljenu crnu čokoladu ili med. Takođe se može jesti i umakati u kafu , pa je zbog toga nezabioalazan deo menija svih restorana i kafića.

Ensaimada

Popularna turistička destinacija, ostrvo Majorka, koje je čuveno po uzgajanju stabala maslina i badema, može se pohvaliti i sa brojnim slatkim poslasticama. Jedna on njih je definitivno ensaimada, ukusan kolač od lisnatog testa koji ima oblik sličan našim pekarskim pužićima.

U svom imenu sadrži reč saim, što u prevodu znači mast. Stoga je u originalnom i prvobitnom receptu pravljena sa svinjskom mašću, a kasnije su umesto toga počeli da dodaju maslac ili margarin. Može da bude prazna ili punjena džemom od bundeve, a za potpun ukus posipa se šećer u prahu po vrhu.

Nemojte propustiti priliku da probate ukusne zakuske Tapas u istoimenim barovima širom ove predivne zemlje, dok uživate u čaši vina, piva ili nekog vašeg omiljenog pića. U Tapas meniju se mogu naći masline, mnogobrojne vrste sireva, čuvena španska šunka (jamon) , kobasice, krompirići, tortilje, morski plodovi…skoro svako njihovo jelo, ali u manjim količinama u vidu slatkih mini zalogaja, posluženih najčešće sa čačkalicom na vrhu.

Izvor: turizamiputovanja.com