Povratak u klupe – ne zaboravite da svom detetu kažete ovih 9 stvari pre polaska u školu

Povratak u klupe – ne zaboravite da svom detetu kažete ovih 9 stvari pre polaska u školu

Povratak u klupe – ne zaboravite da svom detetu kažete ovih 9 stvari pre polaska u školu

Raspust je (skoro) gotov i deca se uskoro vraćaju svojim obavezama. Dok neki ne mogu da dočekaju, ima i onih koji bi radije produžili raspust za još koju nedelju. Ali, bilo da vaše dete spada u jednu ili drugu grupu, sasvim sigurno mu je potrebno da se pred polazak u školu oseti poletno, samopouzdano i sigurno.

Kako da pripremite decu za prvi dan škole nakon raspusta

Prve nego što zakorače u školske klupe, deca bi trebalo da znaju četiri jednostavne stvari:

  • Da je vaša ljubav bezuslovna i da nema baš nikakve vezeni sa peticama ni sa dvojkama
  • Da je njihov uspeh u njihovim rukama
  • Da je škola mesto na kom se uče nove stvar, ali i stiču novi prijatelji
  • Da mogu da vam se obrate uvek iskreno ako imaju problem, bez straha da ćete ih osuditi

A šta je to deci potrebno da čuju?

1. Ne moraš biti najbolji u svemu, dovoljno je da daš najbolje od sebe

Deca nisu savršena. I vrlo je verovatno da i vaše dete u školi nailazi na predmete ili lekcije koje mu jednostavno ne idu tako lako. U tim trenucima će im biti mnogo lakše ako im date do znanja da od njih ne očekujete savršene ocene iz svakog predmeta, već samo toliko da daju sve od sebe. Da je trud i rad ono što se računa više nego rezultat. Nemojte ih porediti sa drugom decom i ne dajte im da sami to rade.

2. Važniji je put do cilja od samog cilja

Postoje deca koja će, posebno u periodu kada im se bliži završni ispit, biti pod velikim stresom i u strahu da li će uspeti da ostvare cilj. Ne dozvolite da toliko razmišljaju o budućnosti, da zaborave da uživaju u sadašnjosti. To im može lako preći u naviku.

3. Prema drugima se ponašaj onako kako bi želeo da se oni ponašaju prema tebi

Za neku decu, a posebno za one koji su jedinci, ponekad može biti pravi izazov da pažnju učitelja dele sa još 30 drugara. Zato je važno da decu učite da stvari posmatraju i iz ugla drugih i da ne zaborave na to da ne rade drugima ono što oni ne bi želeli da njima neko uradi.

4. Ne dozvoli da postupci tvojih vršnjaka utiču na to kako ti vidiš sebe

Teško da postoji dete koje se nije našlo u situaciji da čuje negativne komentare o sebi, bilo to direktno ili od “rekla-kazala”. Zbog toga je važno da decu od malena učite da uvrede i ogovaranja mnogo više govore o onima koji to rade, a nimalo o onima koji su predmet tih reči.

5. Svaka greška je prilika za učenje

Deca će zaboravljati stvari, biće neraspoložena ili će pogrešno proceniti svoje znanje, pa će otići u školu nespremni. I sve su to greške svojstvene i odraslima. Važno je samo da i svojim primerom, ali i razgovorom, deci pokažete da su te greške zapravo prilika da naučimo šta se dešava kad ih napravimo, ali i kako da se kasnije iz njih “izbavimo”.

6. Volim te i podržavam

Deci je potrebno da znaju da neće naići na vašu osudu ako pogreše. A da ćete im čuvati leđa i verovati u njih ako im to bude potrebno. Ovo ne treba brkati sa bezuslovnom podrškom i pravdanjem loših postupaka. Podrška detetu i podrška lošem ponašanju su dve različite stvari.

7. Magija nastaje kad izađeš iz zone komfora

Velike stvari u životu retko nastaju dok smo u zoni komfora i dok se držimo navika i rutine. Zato je važno da se vaša deca ne plaše da probaju nešto drugačije i izađu iz svoje rutine. Pomozite im tako što ćete i sami biti spremni na rizik zarad višeg cilja.

8. Ne mogu da dočekam da se škola završi i da čujem kakav ti je bio dan

Ako vam dete tek kreće u školu i teško mu je da se odvoji od vas, ova fraza je vrlo korisna. Dete ostavljate u uverenju da ćete misliti na njega baš koliko i ono na vas i da ćete jednako nestrpljivo čekati da ga ponovo vidite. To će mu prilično umanjiti stres.

Samopouzdanje. Ovo zvuči kao fraza, ali retko ćete čuti roditelje da izgovaraju ove reči. Ako u njih i sami zaista verujete, dete će to osetiti. I dobiće krila. Jer, dok su mali, ipak je vaše mišljenje o njima – ceo njihov svet.

Izvor: zelenaucionica