Kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj

Kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj

Kako otvoriti račun u banci u Njemačkoj

Nakon što ste dobili termin, potrebno je da u banku ponesete dva dokumenta i nešto novca:

  • Putovnicu/pasoš (i vizu ako je imate)
  • Prijavu (Meldebescheinigung)
  • Novac – nekih 100 ili više eura koje ćete položiti na račun. Naravno novac ostaje u Vašem vlasništvu i moći ćete ga podići nakon 24h.

Pripremite se za nekih 30 do 45 minuta razgovora sa službenikom. Proces otvaranja računa traje otprilike toliko, jer službenik objašnjava sve glavne činjenie u vezi sa Vašim računom.

Ako Vam njemački ne ide od ruke (tj. jezika), povedite nekoga sa sobom. Engleski dolazi u obzir, ali zavisno od službenika do službenika. U većim gradovima to može proći dok u manjim neće biti oduševljeni time da moraju pričati engleski sa Vama.

Izaberite banku koja Vam je blizu i koja ima dosta bankomata u Vašem mjestu.

Važne informacije

  • program zapošljavanja medicinara u Njemačkoj, saznaj više OVDJE 
  • pravo je vrijeme za učenje njemačkog, iskoristite popust od 40% i besplatne udžbenike, saznajte više OVDJE 

Online banking ili standardni račun?

Zbog uštede vremena, preporučujemo Vam online banking koji na mjesečnom nivou iznosi 7 ili 8 evra, a u nekim bankama i manje.

Vrlo je bitno da izdvojite malo vremena, te da uporedite mogućnosti koje Vam nude različite banke,  a njih ima mnogo, na kraju krajeva bolje je uložiti malo vremena prije nego što se kasnije budete morali brinuti zbog visokih naknada za upravljanje računom ili ogromnih prekoračenja. Pripazite i na druge troškove, poput toga dobijate li besplatnu kreditnu karticu ili za nju morate platiti naknadu.

Koji račun odabrati?

Standardne vrste računa su Girokonto, Tagesgeldkonto, Festgeldkonto i Depotkonto.

Vama na početku treba Girokonto (tekući račun).

To je račun na koji će Vam poslodavac isplaćivati platu. Karticu povezanu sa tim računom tj. debitnu karticu koristit ćete za plaćanje u prodavnici ili za podizanje keša sa automata. Ta kartica se zvanično zove EC-Karte (Electronic Cash Karte), a u svakodnenom govoru se naziva i Girokarte ili Debitkarte. 

Koju banku izabrati u Njemačkoj?

Preporučujemo:

  • Stadtsparkasse
  • Deutsche Bank
  • Kommerzbank
  • Sparkasse

Standardni bankovni račun 

Ako ste ipak pobornik klasičnog bankarstva, onda znate šta Vam je činiti. 

Uvijek dobra opcija, ukoliko ne vjerujete online bankarstvu, je standardni bankovni račun koji je nešto jeftiniji, ali ne nudi ništa posebno. 

Nakon što otvorite račun dobićete debitnu ili giro karticu. Preko nje ne možete ulaziti u minus niti kupovati preko interneta. Ali možete plaćati račune, kazne, usluge i slično (njem: überweisen).

Kasnije možete otvoriti kreditnu karticu, koja se plaća dodatno. Ukoliko trošite dosta novca preko te kartice, onda je ta kartica besplatna.

Izvor informacija : 

www.savjeti.de

www.finanztip.de