Zašto Rusi više vole čaj od votke

Zašto Rusi više vole čaj od votke

Zašto Rusi više vole čaj od votke

Svakodnevno čujemo različite stereotipe, a jedan od najpoznatijih stereotipa je da su Rusi najveći ljubitelji votke. Naravno, ne piju svi Rusi votku, a neki je čak ni ne podnose. Upravo iz tog razloga, većina Rusa će vam ponuditi čaj. Istraživanje iz 2014. godine je pokazalo da čak 94% Rusa voli čaj više od votke. Čuveni ruski pisac, Lav Nikolajevič Tolstoj je jednom rekao: „Moram piti čaj da bih mogao raditi. Čaj budi mogućnosti koje drijemaju duboko u mojoj duši.“

Dmitrij Prozorovski, ruski naučnik iz 19. vijeka, kaže da je ruski izaslanik u Kini 1654. godine spomenuo „čaj“ kao običnu stvar, dodajući na to da je „čaj jedan od glavnih potreba svakog savremenog čovjeka.“

Ali kada se radi o čaju… Pravila nema, jer Rusi ga piju non-stop. Čaj uz doručak je u Rusiji još uvijek popularniji od kafe. Poslije ručka piju čaj uz desert. Kada Rusi nekoga čekaju u kafiću, takođe piju čaj (tražeći da im se čajnik više puta dopuni vrelom vodom kako bi iz listića čaja izvukli maksimum).

Mnogi Rusi vjeruju da čaj ima čarobnu snagu. Kada se prehladite, Rusi savjetuju da pijete više čaja s medom i limunom. Ako imate groznicu, vjeruje se da džem od malina pomiješan s čajem ruši temperaturu.

Rusi vole dodavati razne ljekovite biljke u čaj. Neki ih takođe suše tokom ljeta. To su obično metvica, matičnjak i bobičasti plodovi. Uživaju u njihovom ukusu i vjeruju da su korisni za zdravlje.

I na kraju ono najvažnije: ispijanje čaja je vrijeme za odmor, razmišljanje i opuštanje, pa je u tom pogledu zaista zdravo. Rusi koji žive u inostranstvu često se žale da im nedostaju običaji vezani za čaj, te oni mirni trenuci, koje provode sa svojim najmilijim.

Čaj je eliksir života i sporedni junak u ruskoj književnosti.

 

Autor članka: predavač ruskog jezika Ajla Kurahović