5 najljepših gradova u Rusiji

5 najljepših gradova u Rusiji

5 najljepših gradova u Rusiji

U vrijeme kada je korona preuzela i počela da upravlja svijetom, mnogi zaljubljenici u putovanja morali su svoje snove o obilascima najljepših gradova svijeta zamijeniti virtuelnom stvarnošću. Neki ipak razmišljaju da se ove godine upuste u nove pustolovine. Samim tim, za one koji još ne znaju za koji smijer će kupiti avionske karte, predstavljamo 5 najljepših ruskih gradova:

  1. Naravno, na prvom mjestu je Sankt Peterburg. Ovaj grad impresionira ogromnim brojem arhitektonskih ljepota, a mnoge privlači upravo zbog bijelih noći. U gradu ruskih klasika možete vidjeti razne ulice, šetališta i parkove, koji vas neće ostaviti ravnodušnim, a za one koji provode svoj odmor posjećujući muzeje, Sankt Peterburg nudi obilazak najpoznatijeg muzeja u svijetu – Ermitaža.

  1. Drugo mjesto zauzima glavni grad Rusije – Moskva. Jedan je od najvećih i najstarijih gradova u Evropi. Uz to, nudi ogroman broj atrakcija – spomenici, stare katedrale, veličanstveni mostovi, poznati Crveni trg. Sve to i još puno, puno više možemo vidjeti u zlatnoj prestolnici veličanstvene Rusije.

  1. Ne možemo zaboraviti grad kao što je Kazanj. Kao što znate, glavni je grad Tatarstana i kombinuje dvije kulture – rusku i tatarsku. Ovaj grad impresionira ogromnim brojem raznih džamija i hramova. Pored toga, u njemu se nalazi hram koji spaja čak 4 religije, kao što su: budizam, pravoslavlje, islam i judeizam.

  1. Najljepšim sjevernim gradom može se nazvati Arkhangelsk. Tu su sačuvani drevni drveni dvorci, kao i kula trgovaca od opeke, a nasipi ovog grada su posebno lijepi. Postoje zanimljivosti o Arkhangelsku, kao što su:
  • Film o Jamesu Bondu, Zlatno oko (Golden eye) započinje na brani kod hemijskog pogona blizu Arhangelska. Ove lokacije se pojavljuju i u video-igri izvedenoj prema tom filmu, GoldenEye 007.
  • Knjiga britanskog pisca Roberta Harrisa, u svojoj fiktivnoj priči, stavlja Arhangelsk u središte urote za povratak boljševizma u Rusiju putem Staljinovog sina, koji je bio odveden u divljinu i kojeg je, još kao dječaka, krio KGB. 2005. godine BBC je snimio dvodijelnu TV-seriju, u kojoj je glavnog lika, britanskog istoričara, glumio Daniel Craig.

  1. Peti grad na našoj listi je Kalinjingrad. Zanimljivo je što su ovaj ruski grad sagradili Nijemci. Kalinjingrad je imao možda i najljepšu arhitekturu, ali nažalost, poslije završetka Velikog domovinskog rata, mnogi spomenici i zgrade su uništeni. U Kalinjingradu možete pronaći lijepa šetališta i mjesta gdje možete uživati u prirodi i opustiti se.

 

Rusija je raznovrsna, mnogoljudna država u kojoj ćete se susreti s raznim kulturama, narodima i jezicima. Rusija će vas iznenaditi onim što svakodnevno nudi.

Sada možete putovati. Srećno!

 

Autor članka: predavač ruskog jezika Ajla Kurahović