Ovaj manje poznati grad proglašen je za evropski grad godine

Ovaj manje poznati grad proglašen je za evropski grad godine

Ovaj manje poznati grad proglašen je za evropski grad godine

Jedan holandski grad dobio je prestižnu titulu „Evropski grad godine“. Ima kanale, bicikle i muzej pun Van Gogovih slika.

Ne, ne Amsterdam, već istorijski grad Amersfort. Grad koji se nalazi zapadno od Amsterdama ima stari gradski centar sa zgradama koje datiraju iz srednjeg veka, dok gotovo kružna ulica Muurhuizen slovi za jednu od najlepših u celom gradu, a turisti vole da šetaju njome, svraćaju u prodavnice i jedu u nekom od restorana.

Kao i holandska prestonica, Amersfort takođe ima sistem kanala, zajedno sa mostovima i kapijama, koji se mogu istražiti na izletu brodom. Za ljubitelje umetnosti, grad je dom druge najveće kolekcije Van Gogovih slika. To je takođe rodno mesto umetnika neoplastike Pita Mondrijana, a posetioci se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodno mesto i dom slikara.

Ako tražite prelepe poglede, grad ih takođe ima. Kula Lieve Vrouve je sve što je ostalo nakon što je originalna crkva slučajno dignuta u vazduh. Visoka je samo 100 metara, ali ako se popnete na nju, bićete nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.

Amersfort je dobio čast da bude najbolji u Evropi prema oceni Akademije za urbanizam u Londonu, čiji stručnjaci su posetili grad da procene njegovu održivost, urbanističko planiranje i upravljanje. Takođe je pohvaljen zbog kvaliteta života u kome stanovnici mogu da uživaju, kao i zbog toga kako se održava njegov karakter i nasleđe.

„Amersfort se fokusira na blagostanje i sreću svojih građana, od preseljenja do ograničenja kretanja automobila do pružanja raznovrsnih i visokokvalitetnih pristupačnih domova“, rekao je žiri. Amersfort je ušao u uži izbor za nagradu zajedno sa Esteponom u španskoj oblasti Kosta del Sol i Ekseterom u Devonu u Engleskoj.

Ako želite da posetite Amersfort, do tamo je prilično lako doći. Moraćete ili da letite do aerodroma Shiphol u Amsterdamu ili da idete Evrostarom do stanice Amsterdam central. Vozovi voze do Amersforta iz stanice Amsterdam central. Svakih sat vremena idu dva brza voza koji će vas odvesti tamo za oko 30 minuta.

Preuzeto sa: b92.net