Čuva se kao tajna lokacija: Romantično ribarsko selo oličenje lepote Italije

Čuva se kao tajna lokacija: Romantično ribarsko selo oličenje lepote Italije

Čuva se kao tajna lokacija: Romantično ribarsko selo oličenje lepote Italije

Ovo romantično selo sigurno neće biti prvo mesto koje vam pada na pamet kada pomislite na italijanska odmarališta, to je sigurno. Međutim, ako želite da otkrijete šta je prava Italija, to je mesto koje jednostavno morate posetiti.

U pitanju je Atrani, koji, iako je udaljen samo nekoliko minuta vožnje od Amalfija, poznate i živahne destinacije za odmor, ostaje daleko od masovnog turizma i zbog toga je danas jedna od najbolje čuvanih tajni Italije. Ovo naselje tehnički nije grad, a nije ni selo, mada to ionako nije bitno.

Atrani je ribarsko selo sa manje od 1.000 stanovnika i nalazi se u rascepu između strmih litica na obali Tirenskog mora. Najpoznatija slika koja ostavlja bez daha su slojevi raznobojnih kuća koje rastu na obroncima litica iznad belih peščanih plaža. To je svakako jedna od najživopisnijih okolina Italije.

Ovo mesto je tokom vremena ostalo nepromenjeno i željno iščekuje turiste i poziva ih na istraživanje. Možete se popeti stepenicama direktno sa plaže i lutati uskim krivudavim ulicama sela gde ćete naići na baroknu crkvu iz 13. veka i trg sa živopisnim fontanama. Takođe možete jednostavno razmišljati o životu uz piće na terasi kafića na glavnom trgu.

Grad je stvoren za uživanje i nemojte se iznenaditi ako imate taj čudan osećaj deža vua. Atranijeve živopisne ulice i zadivljujuća obala bili su tema mnogih filmova i reklama.

Čini se da je Atrani zarobljen u vremenskoj kapsuli, ali je upravo to ono što ga izdvaja od ostatka sveta. Ne očekujte modernost i ne očekujte sjaj i glamur, Atrani je autentiani italijanski grad. Naselje je kao Sofija Loren, lepo, ali zaista italijansko, kao dobro vino, Atrani je ostario do savršenstva.

Atrani uživa u istoj divnoj mediteranskoj klimi kao i ostatak obale Amalfi. Međutim, kao i svuda u svetu, vreme u Atranima nikada neće biti 100% predvidljivo. Da biste mogli udobno da istražite grad i da biste izbegli visoke letnje temperature, najbolje vreme za posetu je maj ili jun.

Proleće ima povoljne temperature koje se kreću u proseku između 12 i 25 stepeni Celzijusa, more je dovoljno toplo za kupanje, a na plaži nikad nema gužve. U jesen, iako meštani možda nose džempere, temperature ostaju visoke. U kasnu jesen mogu se javiti neočekivani talasi izuzetno toplog vremena. Ako planirate da odete tokom tog perioda, obavezno ponesite sa sobom dosta SPF krema za lice i telo.

Preuzeto sa: http://b92.net