Kako prevazići negativna osjećanja i postići emocionalni balans?

Kako prevazići negativna osjećanja i postići emocionalni balans?

Kako prevazići negativna osjećanja i postići emocionalni balans?

Svi mi, u nekom trenutku svog života, suočavamo se s negativnim osjećanjima kao što su tuga, ljutnja, anksioznost ili stres. No, važno je znati kako prevazići ova osjećanja i postići emocionalni balans.

Istražili smo nekoliko tehnika koje te mogu povesti putem balansa i ka harmoničnom životu.

Prvi korak u prevladavanju negativnih osjećanja je prepoznavanje i prihvatanje da negativne emocije postoje i da su tu u nama. Nema potrebe da se osjećamo krivima zbog svojih emocija; one su prirodni dio ljudskog iskustva. Treba dati sebi dozvolu i prihvatiti svoje emocije baš takve kakve jesu u datom trenutku.

Ključna stvar je razgovarati o svojim emocijama sa terapeutom ili sa prijateljima, jer to je korak da ih savladamo. Pisanje dnevnika takođe može biti izuzetno korisno. Izražavanje emocija pomaže da imamo bolji uvid u njih, da ih bolje razumijemo i oslobodimo se napetosti.

Ono što je takođe bitno jeste razumijeti i zašto imamo neku negativnu emociju, odnosno šta je njen uzrok. Razumijevanje uzroka može pomoći da savladamo negativne emocije.

Iako je postao već kliše da govorimo da budemo nježni prema sebi, u trenucima kad nas preplave negativne emocije itekako treba izraziti nježnost prema samom sebi. Ne treba da se kritikujemo i osuđujemo, umjesto toga treba da sebo budemo potpora kao što bismo bili prijatelju u sličnoj situaciji.

Meditacija i mindfulness tehnike su nešto što definitivno djeluje da se fokusiramo na sadašnji trenutak i umirimo um. Redovno praktikovanje ovih tehnika može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Takođe, tu je i fizička aktivnost i vježbanje koji oslobađaju hormone sreće i pomažu nam da se bolje osjećamo.

Korisno je pronaći i aktivnosti koje nas ispunjavaju i donose radost. Bilo da je to umjetnost, muzika, kuhanje ili nešto drugo, vrijeme treba provoditi radeći ono što volimo. Takođe, svakodnevno se treba podsjetiti na stvari na kojima smo zahvalni, jer to nam vraća fokus pozitivne aspekte života.

Ipak ako nas negativne emocije preplavljuju duže vrijeme treba potražiti i stručnu pomoć. Terapeuti ili savjetnici predložiće mnoge alate za prevladavanje teških emocija.

Prevazilaženje negativnih emocija može biti izazovno, ali s pravim pristupom i podrškom možemo postići emocionalni balans. Važno je zapamtiti da svi prolazimo kroz teške trenutke i da postoji mnogo načina za suočavanje s negativnim emocijama.

Preuzeto sa: ultra.ba