Aogašima: Naseljeno vulkansko ostrvo

Aogašima: Naseljeno vulkansko ostrvo

Aogašima: Naseljeno vulkansko ostrvo

Ostrvo Aogašima (Plavo ostrvo), biser arhipelaga Izu, nalazi se u Filipinskom moru na nešto više od 350 kilometara južno od Tokija i predstavlja unikatnu destinaciju koja može da se poredi sa Jurassic Park-om.

Neverovatna činjenica u vezi sa ovim ostrvom je ta da je smešteno u vulkanskom krateru i da predstavlja dom za oko 200 ljudi. Stanovnici ovog neobičnog mesta imaju poštu, školu i prodavnice, dok vode sasvim uobičajen život baveći se ribarstvom, poljoprivredom i turizmom. Prvi pisani zapisi o Aogašimi datiraju iz 15. veka i većinom su vezani za brodolome, što ukazuje na mogućnost da su brodolomci bili ti koji su je ustvari naselili.

Ovaj vulkan je poslednji put eruptirao 1785. godine, kada je usmrtio većinu meštana, dok su se oni koji su preživeli nakon pola veka vratili u prebivalište svojih predaka. Jedan od heroja koji je učestvovao u toj povratničkoj ekspediciji bio je i Jirodayu Sasaki, kome je u znak zahvalnosti podignuta statua.

Aogašima, iako izolovana, predstavlja jednu od magičnih atrakcija Japana: kako zbog svoje netaknute prirode, isto tako i zbog svoje posebnosti – života u vulkanu.

Preuzeto sa: kafenisanje.rs