Jedinstveni gradić u Italiji: Zaljubićete se u Alberobelo

Jedinstveni gradić u Italiji: Zaljubićete se u Alberobelo

Jedinstveni gradić u Italiji: Zaljubićete se u Alberobelo

Ako ne volite previše izvikana i komercijalna mesta, u kojima, zbog broja turista vlada gužva i buka, trebalo bi da na svoju listu stavite Alberobelo, autentični gradić na jugu Italije.

Ovaj gradić od svega 10. 000 stanovnika će vas na prvi pogled osvojiti svojim neodoljivim šarmom, pitoresknim uličicama i vrlo neobičnom arhitekturom.

Prvenstveno je poznat po građevinama jedinstvene arhitekture nastalom gradnjom bez veziva, isključivo od nepravilnog kamenja, koje se nazivaju trulo, a potiču iz 17. veka.

Tradicionalne kamene građevine preživele su vekove vremenskih nepogoda i drugih neprilika i ostale posve nepromenjene, a 1996. godine našle su se na UNESKO-vom popisu svetske baštine što je počelo da privlači turiste.

Osim belih kućica neobičnih krovova, ono što će vas oduševiti su pitoreskne uličice prepune cveća i autentičnih italijanskih suvenira, predivan pogled kuda god da se okrenete i naravno obilje topline i sunca, a uživanje u sjajnoj italijanskoj hrani i dobrom vinu ne moramo ni spominjati.

 

Preuzeto sa: b92.net/putovanja