Čitanje u trajanju od 6 minuta smanjuje stres za 68 posto

Čitanje u trajanju od 6 minuta smanjuje stres za 68 posto

Čitanje u trajanju od 6 minuta smanjuje stres za 68 posto

Studija iz 2009. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Sussexu otkrila je da čitanje u trajanju od samo šest minuta smanjuje stres za čak 68 posto.

Istraživači su takođe otkrili da čitanje smanjuje stres bolje i brže od drugih metoda kao što su slušanje muzike (smanjenje od 61 posto), ispijanje čaja ili kafe (smanjenje za 54 posto) ili odlazak u šetnju (smanjenje za 42 posto).

Istraživači vjeruju da koncentracija čitanja dobre knjige pomaže odvratiti mozak od anksioznog i stresnog razmišljanja, što smanjuje broj otkucaja srca i napetost mišića uzrokovanu stresom.

Čitanje takođe uključuje maštu i stimuliše kreativnost, što uključuje područja prefrontalnog korteksa mozga u kojima se nalazi “kočnica anksioznosti”, važan dio mozga koji isključuje hitnu reakciju.

Dakle, ako želiš brzo smanjiti anksioznost i stres tako što ćeš pomoći mozgu da se prebaci iz razmišljanja o hitnim slučajevima i pređe na racionalno razmišljanje, uzmi dobru knjigu i počni čitati.

Imaj na umu da će tijelu trebati vremena da se smiri od aktivnog odgovora na stres. Jednom kada hormoni stresa dođu u krvotok, tijelo će ih morati ili iskoristiti ili izbaciti prije nego što se možete osjećati smirenije.

Ako se odmah ne osjećaš smireno, daj mu više vremena. Kako tijelo troši i izbacuje preostale hormone stresa, generalno ćeš se osjećati smirenije.

Kako se osjećaš mirnije, centar za strah u mozgu (amigdala i drugi) postaje manje aktivan, a područja za racionalizaciju mozga (korteks i drugi) postaju aktivnija. Ova promjena u funkciji mozga može osnažiti “kočnicu anksioznosti”, dajući ti više kontrole nad anksioznim razmišljanjem.

Kako se tvoje tijelo smiruje, osjećaćeš se mirnije. Čitanje dobre knjige odličan je način da smanjiš anksioznost i stres. Što je knjiga zanimljivija, to je bolji efekat.

Izvor: anxietycentre.com

Preuzeto sa: ultra.ba