Najmanji grad u Španiji, Frias

Najmanji grad u Španiji, Frias

Najmanji grad u Španiji, Frias

Na živopisnom brdu po imenu La Muela nalazi se najmanji grad u Španiji, Frias.

Možda na prvi pogled ovo mesto svojim izgledom može da zavara, ali čim zakoračite u njega shvatićete zašto – iako je po površini izuzetno mali – nosi status grada, i to još od davne 1435. godine, po naredbi kralja Huan II od Kastilje, koji je uvideo njegov potencijal i položaj centralnog mesta u dolini Tobalina.

Frias se nalazi u srcu regije Las Merindades, na samo sat vremena vožnje od grada Burgosa. I dok iz daljine njegova silueta ne prestaje da zadivljuje, izbliza, možete uživati u prelepom – i malom – starom gradu, mnogo puta proglašavanom za pravo istorijsko-umetničko mesto u kom danas, jedva da živi 300 stanovnika raspoređenih kroz malene i vijugave uličice, većinu vremena puste i mirne.

Zanimljivo je da ovaj grad nosi tutulu najmanjeg u Španiji, ali to ne osporava činjenicu da postoji više spomenika – a ne samo jedan – koji ga čini lako prepoznatljivim. Pre svega ovo se odnosi na njegov zamak koji se ocrtava na horizontu iznad doline i kuće oko njega, koje deluju kao da vise sa litice. Da bi ste došli do njih, moraćete da pređete preko srednjovekovnog mosta koji se nalazi ispod brda, a koji je izgrađen u 12. veku, sa šest polukružnih lukova u tehnici tesanog kamena. Pored istorijske i arhitektonske vrednosti, ono što će vas takođe ostaviti bez daha kada je ovaj spomenik u pitanju je i pogled koji se sa njega pruža na okolinu.

Tu je i svetilište Santa Maria de la Hos iz 12. veka, smešteno u sredini klisure, do čijih malih vrata se dolazi preko strmih i stenovitih staza, a koje ćete najlakše prepoznati po fasadi u romaničkom stilu sa prelepom i detaljnom dekoracijom. Zakoračite u njegovu unutrašnjost i naći ćete se u prostoru ispunjenom slikama iz 13. veka, na kojima su predstavljene različite scene iz Isusovog života.

Preuzeto sa: nationalgeographic.rs