Stara 800 godina, prestonica gastronomije – Riga

Stara 800 godina, prestonica gastronomije – Riga

Stara 800 godina, prestonica gastronomije – Riga

Riga je glavni grad Letonije, koji se nalazi blizu ušća reke Daugave u Baltičko more. Grad Riga čini i zasebnu opštinu u Letoniji. Ovo je ujedno i najveći grad u baltičkim zemljama i služi kao glavno kulturno, obrazovno, političko, finansijsko, komercijalno i industrijsko središte ovog dela Baltika.

Stari grad Rige nalazi se na Uneskovoj listi svetske baštine, jer ima najveću “zbirku” građevina u stilu secesije (“jugendstila”) u Evropi.

Riga je 2014. godine evropska prestonica kulture, i to je jedan od prvih razloga zašto ovaj grad treba obavezno da posetite.

Riga ima sve, od brda i ostrva do plaža, a istorijski gledano, ovaj grad je oduvek bio raskrsnica gde su se ukrštale različite kulture.

Evo nekoliko razloga zašto vam savetujemo da posetite glavni grad Letonije.

Arhitektonski biser

Riga je mešavina starih gotičkih crkava, drvenih i srednjovekovnih građevina i izuzetne arhitekture u stilu secesije. Radio i TV toranj u Rigi je takođe najviša zgrada u baltičkim državama, sa 368,5 m.

Prestonica gastronomije

Restorani u Rigi nude pravo ukusno gastronomsko putovanje. Možete probati sve, od tradicionalne letonske hrane do egzotičnih jela.

Mesto gde se susreću vekovi

Riga je stara više od 800 godina, a svaki vek je ostavio svoj trag u duši grada.

Riga je evropska prestonica WiFi-ja

Zelena je

Riga je jedan od najzelenijih gradova u Evropi. (Šume u Letoniji zauzimaju 50% teritorije zemlje!)

Izvor: b92.net