Obala Sunca: Malaga

Obala Sunca: Malaga

Obala Sunca: Malaga

Raskošne znamenitosti, peščane plaže koje zauzimaju kilometre, blaga klima, ogromna luka, mnogo ljudi različitih nacionalnosti, bogat noćni život, a sve to uz beskrajnu gostoprimljivost meštana i uz zvuke muzike koja dopire sa svih strana, Malaga –„Obala Sunca“, mami uzdahe turista.

Malaga je smeštena na najdaljoj tački zapada Mediterana i važi za najrazvijeniji turistički grad u Španiji. Način življenja u Malagi je potpuno u skladu sa morem, muzikom i suncem koje greje oko 300 dana godišnje – opuštajuć, veseo, bučan i očekivano: bez preciziranog radnog vremena. Manje – više je većina prodavnica zatvoreno od dva do šest popodne. Pored ove pauze (za ručak i uživanje u moru), sve radnje se otvaraju od deset sati ujutru, meštani kažu da zbog burnog noćnog života nema potrebe da se ustaje ranije.

Drugi grad po veličini Andaluzije i glavni grad provincije Malaga, okružen planinskim vencima, ima suptropsku vlažnu klimu i prosečnu temperaturu 18 stepeni, a maksimalnu temperaturu dostiže u avgustu kada iznosi oko 25 stepeni. Avgust je takođe najživlji deo godine – vašar se slavi od drugog petka do sledeće nedelje avgusta. Obeležavanjem ulaska  Fernanda Katoličkog u Malagu nakon osvajanja od Arapa, svake godine se na ulicama igra flamenko u španskoj nošnji, pije se alkoholno piće “fino“ i degustira se “tapas“. Pored raznovrsne hrane i pića, mogu se videti i karakterisični andalužanski konji, ali i koride sa bikovima.

Malaga je rodni grad Pabla Pikasa, jednog od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara dvadesetog veka. Zato je u njegovu čast podignut muzej  koji broji oko dvesta dela i ujedno pokazatelj svih njegovih slikarskih faza. On se nalazi pored kuće u kojoj je Pikaso odrastao, na trgu Plaza de la Mersed.

Pored PikasaMalaga je rodno mesto i glumca Antonia BanderasaBanderas je sa četrnaest godina pošao u malu pozorišnu školu u okviru pozorišta Servantes u kojem je 2006. godine projektovan film ,,Put Engleza“ na njegovu inicijativu pošto se ovde snimao. Kao sećanje na svoj rodni grad, otvorio je kafić “El pimpi’‘ u samom centru, a opšte je poznato da je vatreni navijač fudbalskog kluba svog rodnog grada.

Visoke zidine tvrđave La Alkazaba ubrajaju se u veličanstvene znamenitosti Malage. U okviru nje se nalazi jedan od najvećih mavarskih muzeja u Španiji. Ulazna vrata, poznata kao “Hristova vrata“, ukrašena su velikim stubovima iza kojih se nalaze arapski vrtovi puni jasmina.

Tvrđava HiblarfaroRimski TeatarKatedrala Malagemuzej umetnosti Centro de Arte ContemporaneoMuseo Carmen ThyssenPuerto de MalagaPicasso Museum, samo su neke od znamenitosti koje ovaj grad čine drugačijim i izuzetno umetničkim. Iza svake znamenitosti stoji priča , pa odlazak u Malagu iziskuje dosta istraživanja i puno doživljaja.

Osim po znamenitostima, Malaga se izdvaja i po svojoj atmosferi-uske mediteranske ulice u kojima su “naslagani“ barovi, kafići, restorani. Uz paelju i tortiju, za specijalitet važi riba spremljena na bezbroj načina, ali se izdvaja “peskaito frito“, odnosno pržena riba u komadićima uz koju se najčešće služe belo vino ili sangrija servirana sa bogatim mediteranskim voćem. Ulice su oslikane raznim grafitima koji predstavljaju prava mala umetnička dela. Tu su i ulični svirači koji svojom muzikom, koliko španskom, toliko i svetskom, doprinose da se ovaj grad, po mišljenju mnogih, naziva i umetnički grad.

Izvor: portalmladi.com