Najbolje od prirode: Nacionalni park Jasper, Kanada

Najbolje od prirode: Nacionalni park Jasper, Kanada

Najbolje od prirode: Nacionalni park Jasper, Kanada

Nacionalni park Jasper ime je dobio po Jasperu Hawesu koji je na području parka tokom 19. veka vodio trgovačku stanicu.

U sastavu poznatom kao „Nacionalni parkovi kanadskih stenovitih planina“ nalaze se 4 nacionalna parka, a najveći među njima jest Nacionalni park Jasper. Pod tim su nazivom sva 4 upisana 1984. na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Americi. Divljina koja je dom raznolikom biljnom i životinjskom svetu, šarenilo boja i miris prirode čine ovo mesto pravim rajem na zemlji koji je moguće istraživati unedogled.

Kako je park dobio ime?

Nacionalni park Jasper ime je dobio po Jasperu Hawesu koji je na području parka tokom 19. veka vodio trgovačku stanicu. Taj je čovek zaslužan za funkcionisanje stanica koje su između 1813. i 1884. služile onima koji su putovali kroz ne najmilosrdniji put kanadskih stenovitih planina. Sedište parka koji je status nacionalnog parka dobio 1930. nalazi se u istoimenom naselju Jasper, a 2011. imao je približno 2 milijuna posetitelja.

Kakvu raznolikost krije?

Površinom od 10 878 km² sadrži područja različitih prirodnih lepota, u kojima žive različite životinjske i biljne vrste. Mnoge zanimljive životinje žive na ovom području poput sivog ili američkog crnog medvjeda, pume, risa ili vuka, lasice, wapita, ušatog ili belorepog jelena i mnogih drugih. Budući da u parku na čak nekoliko mesta izviru reke, krase ga razne planine, jezera i slapovi, razne se vrste nađu u pojedinim podnebljima. Tako je u alpskim područjima moguće pronaći divokozu ili svisca, a u vlažnijim područjima losa, dabra ili dikobraza.

Park za posjetitelje

Svako ko želi na jednom mjestu videti glečere, razna jezera, istraživati kanjone i pećine, šetati šumama, naići na dine i pešačiti ili trčati trail stazama, mora posjetiti Kanadu i Nacionalni park Jasper. Na ulazu u park morate kupiti ulaznicu od približno 10 dolara (park pass) koja vredi za celo područje parka, a obavezna je za sve, čak i za one koji dolaze samo na piknik ili u posetu jezeru. Plaćaju je svi stariji od 17 godina, a na službenoj stranici Nacionalnog parka možete pročitati kako se kreću cene s obzirom na godine. Park nudi mogućnosti za razne aktivnosti poput trčanja, vožnje biciklom, hikinga, aktivnosti na vodi, raznih interpretativnih programa za decu i odrasle i mnoge druge. Veoma je i popularna cesta koja vodi kroz i do zaleđenih područja i glečera.

Izvor: punkufer.hr