Putujem po celoj Holandiji – i to besplatno

Putujem po celoj Holandiji – i to besplatno

Putujem po celoj Holandiji – i to besplatno

Jana, naša učesnica programa kulturne razmene sa Holandijom, nam se javlja iz Utrehta, univerzitetskog grada četvrtog po veličini, gde boravi već 3 meseca. Više o njenom iskustvu čitajte u nastavku.  

Iako sam pre dolaska bila izuzetno informisana o samom programu, porodici i gradu, prvi utisak je nadmašio sva moja očekivanja. Grad je prelep, u isto vreme živ i miran, veliki i ušuškan. Nalazi se 20 minuta od Amsterdama i pogodan je za mlade jer se u njemu nalazi 7 univerziteta. Za skoro tri meseca boravka ovde, upoznala sam veliki broj ljudi i posetila sam gradove koje sam oduvek želela da posetim. Porodica je jako prijatna i opuštena, a sa decom gradim jedan prijateljski odnos dok su roditelji tu za bilo šta što mi je potrebno. Sam program je odličan, pruža jedno veliko iskustvo i izlazak iz zone komfora.

Tokom nedelje radim na sebi, čitam, učim jezik ili idem u teretanu. Imam mesečnu pretplatu za voz koja mi omogućava da vikendima putujem besplatno po celoj Holandiji, tako da mi vikendi prolaze u obliaženju novih gradova. Sve je poprilično blizu tako da na drugi kraj države mogu da stignem za malo više od dva sata. Holandija je mala ali prelepa i uređena država u kojoj sve funkcioniše kako treba.

Takođe, tu je i neizbežan holandski noćni život koji je zasigurno drugačiji od onoga na Balkanu. Holanđani vole da partijaju isto koliko i mi, samo uz tehno i festivale umesto harmonike i kafane. 😀

Ceo program je generalno jako dobro osmišljen, kandidati imaju veliku podršku kako Centra tako i agencije sa kojom sarađuju. Još jedna odlična stvar jeste to što učesnici imaju veliku slobodu u kreiranju sopstvenog iskustva, tako da je ova razmena lepa prilika za mlade da, između ostalog, nauče dosta toga, kako o novim kulturama i drugačijem načinu života, tako i o sebi. 

Ukoliko i ti želiš da proputuješ Holandijom, preostaje ti da klikneš Saznaj više