Jeste li znali zašto je Čikago dobio nadimak „vetroviti grad“?

Jeste li znali zašto je Čikago dobio nadimak „vetroviti grad“?

Jeste li znali zašto je Čikago dobio nadimak „vetroviti grad“?

Postoji nekoliko teorija o poreklu nadimka grada u državi Ilinois, Čikaga.

Poreklo poznatog nadimka grada Čikaga nije sasvim razjašnjeno. Najočiglednija objašnjenja su da potiče od ledenog vetra, koji duva sa jezera Mičigen i čisti gradske ulice.

Druga popularna teorija jeste skovana u odnosu sa čikaškim predsednicima i političarima, za koje se smatralo da su puni toplog vazduha i koji su unosili vetar u politički život zemlje. Zagovornici ovog stanovišta se obično pozivaju na članak urednika New York Sun Čarlsa Dejna iz 1890. godine.

Svojevremeno, Čikago se takmičio sa Njujorkom oko domaćina Svetskog sajma 1893. godine (Čikago je na kraju pobedio), a Dejna je upozorio svoje čitaoce da ignoriše besmislene tvrdnje tog vetrovitog grada, piše History.

Dejni se često pripisuje popularizovanje nadimka „vetrovitog grada“, iako prema knjizi Dejvida Viltona Word Myths: Debunking linguistic urban legends, istraživači nikada nisu uspeli da pronađu njegov originalni članak, pa ga stoga mnogi sada odbacuju kao mit.

Čak i da članak zaista postoji, pomalo je neverovatno da su Čarls Dejna ili debata oko Svetskog sajma odgovorni za popularizovanje nadimka Čikaga.

Nadimak datira od 1870-ih godina

Etimolog Beri Popik, koji je duže vreme istraživao pitanje vetrovitog grada, otkrio je dokaze da je ovaj nadimak Čikaga već bio objavljen u novinama 1870-ih godina, nekoliko godina pre nego što je Čarls Dejna postao zaslužan za nadimak.

Popik je takođe pronašao podatke da je ovo ime ukazivalo i na vetrovito vreme u Čikagu, kao i na metaforički udarac na svoje navodno razdragano građanstvo.

Mnogi citati novinama drugih gradova srednjeg zapada u SAD-u, koji su u rivalstvu sa Čikagom takođe koriste ovaj popularni nadimak.

Na primer, naslovnica Cincinnati Enquirer iz 1876. godine je koristila frazu „taj vetroviti grad“ kako bi opisala tornado koji je potresao Čikago.

„Upotreba ove sintagme u časopisu Cincinnati Enquirer je imala dvostruki značaj“, rekao je Popik za Chicago Tribune 2006. godine. „Koristili su termin i za vetrovite, nestalne govornike i za vetrovitu oluju u Čikagu“, dodaje Popik.

Budući da je Čikago svoj povetarac sa jezera ranije koristio da se promoviše kao idealno mesto za letnji odmor, Popik i drugi su zaključili da je ime vetrovit grad možda zaživelo kao referenca na vreme, a da je potom zadobila dvostruko značenje, koje je oživelo krajem XIX veka.

Čikago nije najvetrovitiji grad u SAD-u

Interesantno je da, iako je Čikago svoj nadimak dobio delom zbog žestokih vetrova, on nije najvetrovitiji grad u SAD-u. Zapravo, meteorološka istraživanja otkrivaju da Boston, Njujork i San Francisko imaju veću prosečnu brzinu vetra.

Preuzeto sa: nationageographic.rs