Kako birati igre za intelektualni razvoj djece

Kako birati igre za intelektualni razvoj djece

Kako birati igre za intelektualni razvoj djece

Već od prvih mjeseci života poželjno je stimulisati djetetov rast i razvoj. U tome će vam najbolje pomoći igre za intelektualni razvoj djece. One su posebno prilagođene da podstiču na razmišljanje, razvijaju psihomotoričke sposobnosti i pružaju uživanje u toku igranja.

Kada odete u kupovinu, bilo da kupujete igračku za svoje dijete ili za poklon, provjerite etiketu. Na njoj je vjerovatno napisano nešto o tome koje vještine određena igra ili igračka razvijaju, kao i kom je uzrastu namijenjena. U ovom tekstu možete potražiti uopštene smjernice kada su u pitanju igre za intelektualni razvoj djece.

Igre za intelektualni razvoj djece do 2 godine

Za djecu do dvije godine preporučuju se igračke koje razvijaju njihove psihomotoričke sposobnosti. U ovom uzrastu djeca još uvijek imaju običaj da sve stavljaju u usta. Uvijek birajte igračke koje imaju velike djelove, kako dijete ne bi moglo da ih proguta. Za ovaj uzrast se preporučuju igračke sa dosta pokretnih djelova. Možete izabrati podlogu sa oblicima za ređanje različitih vrsta koja za cilj ima povezivanje i uklapanje oblika. Kocke od kojih se gradi kula i prave različiti predmeti su klasika i uvijek su dobra igra za podsticanje inteligencije, a postoje i brojne muzičke podloge. Prije odlaska u kupovinu možete se raspitati kod roditelja šta dijete nema, a u prodavnici se konsultujte sa prodavcima. Velike drvene slagalice sa nekoliko djelova takođe mogu biti interesantne djeci u ovom uzrastu.

Igre za intelektualni razvoj djece od 3 do 4 godine

Djeca od tri do četiri godine još uvijek uče da govore pravilno, a da bi što brže i bolje progovorila, potrebno je da kroz igru nauče da imenuju predmete i živa bića. U ovome vam mogu pomoći slikovnice, bojanke, priče i pitalice. Internet je prepun zanimljivih slika, pa ih možete skinuti i od njih napraviti kartice sa dvije strane, s jedne strane je slika, a sa druge tačan odgovor na pitanje šta je na slici. Postepeno ćete ovom igrom uvesti dijete i u fazu prepoznavanja slova. Takođe, kako ono bude raslo, možete uvoditi i nove pojmove. Još jedan način za podsticanje njihovog intelektualnog razvoja jesu i slagalice sa većim brojem djelova, recimo oko 50 ili 100. To je aktivnost koju možete zajedno raditi i biće zabavna i njima i vama.

Igre za intelektualni razvoj djece od 5 do 7 godina

Igre za intelektualni razvoj djece od 5 do 7 godina treba da budu fokusirane na pripremu za polazak u školu i razvoj govora i izražavanja. Za ovaj period možete koristiti brojalice, brzalice i zagonetke. Organizujte takmičenje u izgovaranju brzalica gde će se bodovati tačnost i brzina izgovora. Na taj način podstaći ćete dijete da učestvuje, a i vi ćete se zabaviti. To je idealna aktivnost za porodično veče. Zagonetke zahtijevaju i odgonetke, ali i uključivanje logike. Na taj način ćete djecu podstaći na razmišljanje, a ona će se lijepo osećati kada daju tačan odgovor. Naravno, ne zaboravite i nagrade, makar simbolične.

Igre za intelektualni razvoj djece školskog uzrasta

Uticaj interneta na pismenost djece se povećava proporcionalno vremenu koje ona provode uz računar. Djeca školskog uzrasta već počinju da uče po nastavnom planu i programu, tako da i igre koje igraju treba da isprate to u određenoj mjeri.

Gramatika i pravopis su jako važni i bitno je da u startu nauče kako da pravilno pišu, da kasnije ne bi imali problema. Neka pravila su i odraslima teška za pamćenje, pa kartice sa pitanjima ili-ili, npr. „ne znam ili neznam“ mogu biti odličan način da upamte kako se ispravno piše.

Matematičke mozgalice za sve uzraste mogu im pomoći u poznavanju ove oblasti. Pored toga što na internetu možete naći ovakve vrste matematičkih izazova, postoji nekoliko stručnih časopisa na ovu temu koji su prilagođeni dječjem uzrastu i nastavnom planu i programu. U nekim školama ih je moguće naručiti u dogovoru sa upravom, pa se raspitajte kod učiteljice.

Priroda i društvo, odnosno „svijet oko nas“, mogu se naučiti kroz svojevrstan pojmovnik i boravak napolju, u prirodi, u sklopu onoga što je propisano udžbenikom i nastavnim programom i planom. Detaljno iščitajte, a potom osmislite igre.

Ne forsirajte dijete

Iako su igre za intelektualni razvoj djece važne, bitno je i da ih ne forsirate previše. Iako zabavne, djeci će poslije nekog vremena možda dosaditi, što je i normalno jer je njihov raspon pažnje kraći nego kod odraslih. Dozvolite im da sami biraju čime žele da se igraju. Ne zaboravite i da je boravak u prirodi važan za razvoj njihovih psihomotoričkih sposobnosti, te da i najobičnije dobacivanje loptom na svježem vazduhu i te kako ima pozitivnog efekta.

Preuzeto sa: zenasamja.me