10 najpopularnijih street food specijaliteta Istanbula

10 najpopularnijih street food specijaliteta Istanbula

10 najpopularnijih street food specijaliteta Istanbula

Poznat kao jedan od najuzbudljivijih gradova na svetu u smislu geografije, kulture i istorije, Istanbul je takođe poznat i po svojoj ukusnoj i raznovrsnoj street food kulturi. Bogato nasleđe Istanbula – koegzistencija i uticaj različitih kultura kroz vekove – je osnova na kojoj se gradi kulinarsko bogatstvo grada.

Ova duboko ukorenjena kultura se manifestuje kroz gradske, nagrađivane restorane, u kojima turski kuvari predstavljaju briljantne interpretacije tradicionalnih i modernih jela. Istanbul je dodatno potvrdio svoju zasluženu reputaciju u kulinarstvu, izborom grada kao 38. međunarodne destinacije Michelin vodiča. Ali Istanbulska kosmopolitska kulinarska ponuda proteže se izvan zidova njegovih odličnih restorana, jer svaka ulica ove živahne metropole pruža drugačiju gastro avanturu.

Doner

Sada poznat širom sveta, „doner“ je nesumnjivo najpoznatiji street food specijalitet u gradu. Više obrok nego užina, doner je obilan sendvič od svežeg hleba ili somuna prepun zeleniša, paradajza, luka i mesa sa roštilja (jagnjećeg, goveđeg, pilećeg). Najukusniji primerci doner kebaba, koji se takođe mogu naći i u restoranima kao glavno jelo sa pirinčem, nalaze se u istorijskim četvrtima kao što su Sultanahmet, Eminonu, Bešiktaš i Uskudar u Istanbulu.

Simit

Topao, hrskav i veganski… Sveprisutni „simit“ se nalazi svuda u Istanbulu i to sa dobrim razlogom! Prema Oksfordskom rečniku engleskog jezika, simit je „vrsta peciva u obliku prstena koji potiče iz Turske, obično premazan melasom i optočen susamom pre pečenja“. Neizostavni element u čuvenom turskom doručku, simit se prodaje u pekarama i restoranima. Takođe, prodaje se i iz jarko crvenih kolica u svakom bloku. Ovaj ukusni hleb prekriven semenom susama odiše prijatnom aromom i omiljeno je mesto za stanovnike Istanbula kao pristupačna užina. A zanimljivost je da u njemu ne uživaju samo ljudi. Uobičajeni ritual prilikom prelaska Bosfora na trajektu ili drugom pomorskom brodu je bacanje komada simita galebovima.

Punjene dagnje (Midye Dolma)

„Punjene dagnje“ su izuzetno popularne u Istanbulu i svakom gradu duž obale Turske. Servirana na školjki dagnje, ova ukusna užina, koja se jede rukama, sadrži fil od dagnji, pirinča, luka, soli i puno začina, prelivena kapljicama svežeg limunovog soka. Dok se punjene dagnje mogu naručiti u restoranima, najčešće se prodaju od specijalizovanih prodavaca na tradicionalnim tacnama i prodaju se na porciju, pri čemu je jedna porcija uglavnom jedna dagnja, ali ćete sigurno poželeti da jedete više od jedne! Ovaj neodoljivi ukus nalazi se skoro svuda u gradu, posebno u poznatim četvrtima Istanbula, kao što su Bejoglu, Karakoj, Kadikoj i Uskudar.

Kokoreč

Jedinstvena turska užina, „kokoreč“ je ulična hrana (street food) dostupna u izobilju na tezgama u Istanbulu. Omiljena od strane stanovnika grada, kokoreč je sendvič napravljen od začinjenih ovčijih creva koja se peku na roštilju na otvorenoj vatri. Neki kokoreč majstori nude i verziju bez začina! Šta god da odaberete, ne napuštajte Istanbul, a da niste probali ovo jelo.

Pečeno kestenje (Kestane)

„Pečeno kestenje“ signalizira početak jeseni na ulicama Istanbula. Čim zahladi, gradske ulice odišu istančanim mirisom kestena kuvanog na vrućoj vatri, a ovi zdravi i ukusni zalogaji zagrejaće vaše ruke i stomak. Prodavci kestenja, koji se prvenstveno poistovećuju sa Istanbulom, mogu se naći u skoro svakom kraju užurbanih ulica poput Istiklal, Bagdat i Baharije, kao i na skoro svakom uglu grada.

Pečeni krompir (Kumpir)

Kreativna kulinarska kultura Istanbula otkriva se čak i u skromnom krompiru. „Kumpir“, ogroman krompir, peče se u žaru i servira sa raznim prelivima po izboru. Ovi prelivi uključuju puter i kašar sir, kao i mnoštvo ostalih, u rasponu od kobasica do kuvanog kukuruza, ili od maslina do kiselih krastavaca, koji nude gotovo beskrajnu kombinaciju ukusa. Dok se štandovi sa kumpirom nalaze skoro svuda u Istanbulu, jedno od najboljih mesta za uživanje u ovom specijalitetu je u kvartu Ortakoj, koji je poznat po mnoštvu štandova sa kumpirom.

Riblji sendvič (Balık Ekmek)

Jednostavan, ali zadovoljavajući, „balık ekmek“ je omiljena – i istorijska – ulična hrana u istanbulskom stilu. Topli sendvič od ribe na žaru, sa svežim zelenilom i lukom na svežem hrskavom hlebu, balık ekmek će sigurno postati jedan od vaših omiljenih obroka tokom posete Istanbulu. Iako je dostupan u brojnim delovima Istanbula, u ovoj klasičnoj turskoj poslastici najbolje je uživati duž obale.

Burek (Börek)

Jedno od najpopularnijih jela u turskoj kuhinji, „borek“, je pecivo od ručno rađenog lisnatog testa punjeno sirom, spanaćem, mlevenim mesom ili krompirom. Kao i većina turskih jela, svaki region zemlje ima svoju interpretaciju i posebnost, dok je u Istanbulu, četvrt Sarijer posebno poznata po svom bureku. Bez obzira da li se servira običan ili sa varijantama od mlevenog mesa, sira, krompira ili spanaća, ovaj burek, kog odlikuje meko, ali lisnato testo i ukusni nadevi, ne prestaje da oduševljava.

Pileći pilav (Tavuklu Pilav)

Ovo izdašno jelo od piletine i pirinča je još jedno omiljeno ulično jelo za ljude u pokretu. Uglavnom se prodaje sa pokretnih kolica i uključuje običan ili pirinač sa leblebijom preliven kriškama kuvane piletine. Možete ga jesti na licu mesta ili ga spakovati da ponesete kući. Uz njega dobro idu kiseli krastavčići ili ajran – tradicionalni turski napitak u vidu slanog, retkog jogurta.

Rasol (Turşu Suyu)

Rasol je bez sumnje najzdraviji napitak koji se može naći na ulicama Istanbula. Oštar i slan, služi se uz sitno iseckane kisele krastavčiće u malim čašama. Piće nastavlja gradsku viševekovnu tradiciju kiseljenja, a uz bezbroj probiotika, nesumnjivo će dodati zdrav akcenat vašem putovanju. Lako možete kupiti sok turšije iz pokretnih kolica na bazarima i pijacama u Istanbulu.

Preuzeto sa: travelmagazine.rs