Miran san: 5 savjeta za miran san

Miran san: 5 savjeta za miran san

Miran san: 5 savjeta za miran san

Povremeno će se gotovo svako od nas susresti s ovim problemom – bilo da je uzrok stres, večernja svađa s partnerom ili noćna zabava sa susjedima.

S glasnim susjedima vam ne možemo pomoći, ali na većinu drugih stvari možete sami uticati. Dovoljno je prije spavanja slijediti nekoliko jednostavnih pravila.

Čuvajte se kofeina i teške hrane

Kafa i druga pića s kofeinom imaju za cilj da nas razbude, a ne da nas uspavljuju. Kofein usporava proizvodnju melatonina, hormona čiji je nedostatak čest uzrok poremećaja spavanja. Želite li sebi priuštiti uistinu nesmetan i kvalitetan san, bće bolje izbjegavati kofein nekoliko sati prije spavanja. Slično je i s hranom. Uglavnom se preporučuje uzeti zadnji obrok najmanje 2-3 sata prije spavanja. Priuštite sebi radije lako probavljiva jela i izbjegavajte prženu, masnu i drugu tešku hranu. Ne biste trebali pretjerivati ni s ugljikohidratima, koji su teško probavljivi i tijelu je potrebno duže da ih preradi.

Izbjegavajte plavo svjetlo

Na proizvodnju melatonina negativno utieče ne samo kofein, već i plavo svjetlo koje nas obasjava s ekrana pametnih telefona, računara i televizora. Problem može biti ne samo zaspati gledajući TV, već i gledanje u mobilni ili računar neposredno prije spavanja. Potencijalni problemi se ne moraju uočiti odmah, ali dugoročno se kvalitet sna smanjuje, a povećava se i rizik od nekih bolesti. Stoga navečer pokušajte odložiti mobitel i ugasiti televizor barem sat vremena prije spavanja.

Napravite si svoj “ritual spavanja”

Prije spavanja radite samo stvari koje vas smiruju. Može to biti slušanje omiljene muzike, čitanje, večernja šetnja ili umirujuća kupka. Napravićete sebi tako ritual, koji će učiniti da se osjećate ugodno i osloboditi vas stresa. Na drugu stranu, u tim trenucima pokušajte izbjeći duboko razmišljanje o nekim problemima ili pitanjima, svađama, a možda čak i večernjem čitanju vijesti i drugih “uznemirujućih” informacija.

Dovedite svoj san u red

Neredovan i prekratak (ili, obrnuto, dug) san može biti jedan od osnovnih problema. Stoga pokušajte stvoriti režim na koji će se vaše tijelo naviknuti. Kada vaš mozak bude znao kada idete u krevet i u koje vrijeme ujutro ustajete, bit će mu puno lakše držati se režima odmora. Stručnjaci preporučuju otprilike 7-9 sati sna dnevno. Naravno, ništa se neće dogoditi ako s vremena na vrijeme prekršite svoj režim. Dugotrajni nedostatak sna, koji onda očajnički pokušavate nadoknaditi vikendom,  sigurno nije ništa zdravo.

Pripremite najbolje moguće uvjete

Kvalitet sna raste izravno proporcionalno s kvalitetom sredine. Stoga u spavaćoj sobi ne smije nedostajati dobar krevet s udobnim jastukom i udobnom posteljinom. Jednako je važna i temperatura u spavaćoj sobi, koja bi trebala biti između 17-20°C (ali optimalna temperatura je uvijek vrlo individualna stvar). Na kraju, ali ne i najmanje važno, potrebno je redovno provjetravati kako bi se osigurao dotok svježeg zraka.

Zaključak

Stres je redovan problem u svakodnevnom životu, no to ne znači da zanemarite dobrobiti koje vam pruža kvalitetan san. Izbjegavajte probleme prije odlaska na spavanje kako vas ne bi držali budnima. Potrebno je podići svijest o važnosti sna kojeg često podcjenjujemo. Danas je moderno nazivati se radoholičarom, ali trebali bismo odvojiti vrijeme i za dobar san. Upravo dobar san nam pruža veću učinkovitost i produktivnost tokom dana. Samo uz kvalitetan san, dan postaje bolji!

Izvor: yep.ba