Atrakcije Skandinavije koje ne bi trebalo da propustiš

Atrakcije Skandinavije koje ne bi trebalo da propustiš

Atrakcije Skandinavije koje ne bi trebalo da propustiš

Kao regija, Skandinavija je dom nekih od najlepših prizora koje majka priroda ima da ponudi, a svemu tome dodatno doprinosi bogata kultura, legendarne tradicije koje se prenose vekovima unazad s kolena na koleno i jedna je od najuzbudljivijih mesta na svetu. Od dramatičnog noćnog neba (Severna svetla) pa sve do kraljevskih palata, peskovitih plaža, fjordova… Ma prosto poželiš da odmah bukiraš putovanje tamo!

Izdvajamo samo neke od zanimljivih stvari koje možeš da posetiš ili da radiš ako se odlučiš da putuješ u Skandinaviju.

Opuštanje u plavoj laguni Islanda

Sigurno je svako nekad na Instagramu video da je jedna od najvećih atrakcija Skandinavije baš plava laguna, gde se nalaze prirodni termalni bazeni blizu glavnog grada Islanda, Rejkjavika. Topla voda koja je bogata mineralima kao što su silicijum i sumpor je lekovita, a neki od posetilaca tvrde da im kupanje na ovoj lokaciji mnogo pomaže oko problematične kože. Ovi bazeni su uvek iznenađujuće topli, obično oko 37 stepeni celzijusa, a otvoreni su od ujutru do uveče.

Severna svetla u Norveškoj

Severna svetla su jedna od najvećih atrakcija Skandinavije. Tromso Norveškoj je najbolje mesto da gledaš ovaj fantastičan “light show” koji može da se vidi samo u polarnim regijama. Efekat koji se tada vidi na noćnom nebu je prouzrokovan česticama severnog vetra zarobljenih u magnetnom polju Zemlje. Svetla se upale kada se čestice sudare sa atmosferom i projektuju šarenilo na nebu.

Obiđi najlepše zamkove Danske

Neočekivano iznenađenje za sve posetice Danske je prilika da obiđu mnogo drevnih zamkova. Nakon svega, ovo je jedna od najstarijih monarhija Evrope. Amalienborg zamak u Kopenhagenu je #mustsee u slučaju da ćeš tamo putovati. On je ujedno rezidencija kraljevskog para, a ceo zamak je urađen u Rococo stilu. Takođe, još su dostupni za posetu i palate Christiana VIII Christiana VII.

Poseti kraljevske bašte Danske

Ove prelepe bašte u Danskoj ti nude mir koji ti je sigurno preko potreban da se isključiš od prebukiranog rasporeda i za promenu udahneš svež vazduh. Za vreme perioda Baroka, francuski dizajn je imao jak uticaj na danske zamkove i njihove bašte pa im je stoga dao autentičan izgled. Ova mirna mesta bi definitivno trebalo da budu deo tvog putovanja u Kopenhagen.

Posmatranje kitova u Norveškoj i na Islandu

Skandinaviji, gledanje kitova dok plivaju je veoma popularno među turistima i mnogi biraju da idu brodom da ih vide u svom prirodnom okruženju, a to obično rade u Norveškoj ili na Islandu. Naravno, zavisno od toga gde planiraš da putuješ. Možeš da spaziš Minke kitove, plave, orke i mnoge druge. Avanturistička putovanja mogu da budu jako uzbudljiva ako se iskombinuješ za ovu vrstu avanture.

Legoland u Danskoj

Poznati zabavni park u Billundu Danskoj je ni manje ni više nego LEGOLAND. On je ujedno dom 340 milijardi Lego kockica i mnogim vožnjama koji ti pružaju zabavu danima. Svaka zgrada, brod, voz i auto u ovom parku su napravljeni od lego kockica.

Istraži peščane plaže skandinavske obale

Ako posećuješ u toku leta jednu od zemalja Skandinavije, ne smeš da propustiš prelepe peščane plaže. Danska je jedna duga obala belog peska, a plaže su glavna atrakcija za sve u toku vikenda. Jedna od najpopularnijih je Amager plaža, kojoj je pristup lak zbog javnog prevoza u Kopenhagenu. Sa druge strane u Švedskoj, najbolje dve plaže su Langholmsbadet Smedsuddsbadet, obe u okolini Stoklohoma.

Planinarenje u Finskoj, Nacionalni park Koli

Nacionalni park Koli u Finskoj nudi najbolje planinarenje u zemlji, sa prelepim pogledima na prirodu. Park se prostire oko staze duge osamdeset kilometara, a većinski je pokriven šumom ili livadama. Ako si se slučajno uputila na Ukko-Koli brdo, znaj da je visine 335 metara, ako želiš da se penješ. Kad se popneš, bićeš nagrađena panoramom koja se prostire na Pielinen jezero. Ne sviđa ti se ideja da planinariš? Park ima odlične ski staze, kao i staze za vožnju bicikla i spa centar. Ovaj prelep park je udaljen šest sati vožnje od glavnog grada Finske – Helsinkija.

Provozaj se podvodnim mostom Oresund

Ako poželiš da se vozaš kolima kroz Skandinaviju, voziti se Oresund mostom je unikatno iskustvo. Osam kilometara dugačka putanja ovog mosta vodi od Malma, Švedska do grada Amager Danskoj. Ovo je iskustvo koji svaki vozač jednom u životu sebi treba da priušti, zbog samog doživljaja da vozi ispod vode!

Odmori u hotelu od leda u Švedskoj

Ice Hotel Švedskoj nije za one koji su zimogrožljivi. Ova popularna atrakcija je otvorena u malom gradu Jukkasjärvi, u kasnim osamdesetim godinama prošlog veka i sastojala se tad od samo jedne sobe. Trenutno, ovaj hotel ima čak sedamdeset luksuznih apartmana koji se svake godine dodatno nadograđuju ledom izvučenim iz obližnje reke. Kada je u pitanju temperatura, u sobama je uglavnom izmedju nule i minus sedamnaest stepeni celzijusa. To nije razlog da brineš, jer ćeš spavati u vreći sa spavanje i dodatno ćeš biti pokrivena kožom jelena.

Izvor:wannabemagazine.com