Objavljena je lista najtežih jezika svijeta

Objavljena je lista najtežih jezika svijeta

Objavljena je lista najtežih jezika svijeta

Foreign service intitute (FSI) je inače sistem koji rangira jezike prema tome koliko je dugo govornicima engleskog obično potrebno naučiti određeni jezik. Tako su i ovaj put objavili koji su to jezici svrstani u kategoriju najtežih iako ne postoji jednoglasan odgovor na to koji je od njih veoma komplikovan za naučiti, a koji ipak najjednostavniji.

FSI sistem rangiranja jezika sastoji se od pet kategorija – od najlakše ka najtežoj na osnovu toga koliko je sati učenja potrebno da bi određena osoba dostigla profesionalnu vještinu.

U kategoriju I spadaju jezici za koje je obično potrebno skoro 24 do 30 sedmica učenja, tačnije, 600 do 750 sati nastave kako bi se postigao nivo S-3/R-3 koji je otprilike jedan nivou B2/C1. Shodno tome, u tu grupu su, prema ovom sistemu rangiranja, jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Njemački je svrstan u zasebnu kategoriju II te je navedeno da je za njegovo učenje potrebno 30 sedmica, odnosno, 750 sati.

Jezici za koje je potrebno 36 sedmica učenja, tačnije, 900 radnih sati, našli su se u kategoriji III. Riječ je o jezicima koji imaju lingvističke i kulturne razlike u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahilskog.

Srpski jezik spada u najteže za učenje

Na red je došla i kategorija IV u kojoj se našao i srpski jezik te, prema navedenom, važi za one koje je dosta teže naučiti. Naime, u ovoj grupi su jezici sa još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski i za njih je potrebno oko 44 sedmica ili 1.100 sati učenja.

Osim srpskog, u ovu kategoriju spadaju još: albanski, amharski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, latvijski, litvanski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, perzijski, poljski, ruski, bosanski, sinhalski, slovački, slovenski, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

U posljednjoj, kategoriji V nalaze se jezici koji su iznimno teški za govornike engleskog jezika te je za njih potrebno 88 sedmica, tačnije, 2.200 sati učenja. Prema tome, najviše truda iziskuju arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

Izvor: link.