Zvjezdana planina: Noćno nebo nad kojim 286 dana u godini nema oblaka

Zvjezdana planina: Noćno nebo nad kojim 286 dana u godini nema oblaka

Zvjezdana planina: Noćno nebo nad kojim 286 dana u godini nema oblaka

Osim što nema umjetnog svijetla koje bi omelo uživanje u nebeskim i noćnim fenomenima, ova regija može se pohvaliti s čak 286 dana u godini bez oblaka.

Guste šume, skrivena jezera i neobične atrakcije – to je portugalska Serra da Estrela ili Zvjezdana planina. Samo ime upućuje nas na još jedan razlog za posjetu jednog od najviših planinskih lanaca Portugala.

Zvjezdana planina svoje romantično ime duguje činjenici da su upravo njeni vrhovi savršena lokacija za posmatranje noćnog neba ispunjenog zvijezdama. Riječ je o području s minimalnim svjetlosnim zagađenjem,

Osim što nema umjetnog svijetla koje bi omelo uživanje u nebeskim i noćnim fenomenima, ova regija može se pohvaliti s čak 286 dana u godini bez oblaka. Takođe, budući da je riječ o ruralnom dijelu zemlje, nema mnogo gužve, buke, turista i uopšenito – ljudi.

Ako i ne planirate noćiti pod vedrim nebom, već želite doživjeti ljepote planine za vedra dana, ne brinite. Pogled je jednako spektakularan i kada gledate dolje ili kada posmatrate zalazak sunca.

Najviši vrh nalazi se na 1993 metra nadmorske visine i poznat je po radarskoj stanici nalik golf loptici kraj koje svi rado poziraju i prave selfije. Premda Portugal inače nije poznat kao skijaška destinacija, zimi Serra da Estrela postaje oaza za sve ljubitelje snijega, zime i skijanja.

Inače je planina poznata i po istoimenoj vrsti psa koja potiče iz ove regije, istoimenom siru koji savršeno paše uz domaći hljeb, te vuni od koje će sigurno biti satkani vaši najdraži suveniri.

Do planinskih obronaka Serra da Estrela vrlo je jednostavno doći. Do njih se može stići preko sela Manteigas odakle vodi prekrasna panoramska cesta kroz borovu šumu sve do platoa u visinama.

Izvor: link.