8 stvari koje će vas iznenaditi u Sjedinjenim Američkim Državama

8 stvari koje će vas iznenaditi u Sjedinjenim Američkim Državama

8 stvari koje će vas iznenaditi u Sjedinjenim Američkim Državama

Planirate li putovanje u Ameriku? Vjerujete da vas ništa ne može iznenaditi, jer ste pogledali milion američkih filmova?  Ipak, realnost je malo drugačija. U nastavku vam navodimo nekoliko stvari koje bi vas mogle iznenaditi kada se uputite u zemlju snova.

Amerikanci su veoma ljubazni

Prvo što treba da znate jeste da su Amerikanci veoma ljubazni. Možda čak, za naš Balkanski mentalitet, i previše ljubazni. Naravno, i od ovog pravila ima izuzetaka, što zavisi od mjesta do mjesta. Za razliku od BiH gdje treba da se naoružate strpljenjem kad idete u banku ili u poštu, nemojte se iznenaditi ako vam vozač autobusa u američkom gradiću kaže: ,,Have a nice day“ ili ako vam se službenica u banci osmijehne.

Koriste mnogo šećera

Amerikanci stavljaju šećer u sve. Ali baš u sve! Ne samo da će staviti ogromne količine šećera u kolače i da će zašećeriti svoje pahuljice, već i meso spremaju u sosu od šećera. Iako zvuči neobično, pružite priliku ovakvoj hrani dok ste u Americi, jer kao što latinska izreka kaže: „Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin“.

Misle da su naše zemlje nerazvijene 

Vrlo je moguće da će vas u Americi pitati da li ste ikada čuli za Netflix ili će se začuditi ako kažete da imate sušilicu za veš. Jednostavno misle da su naše zemlje mnogo nerazvijenije nego što zapravo jesu. To ipak ne znači da su Amerikanci neupućeni ili neinformisani, jer uzmimo u obzir da strani mediji baš i ne spomiju manje zemlje kao što je naša. A i zapitajmo se koliko zapravo mi znamo o malim, kilometrima udaljenim zemljama.

Dopunjavanje šoljice

Nešto što će vas pozitivno iznenaditi kada otputujete u Ameriku jeste svakako to što kada naručite kafu u restoranu, konobar će vam dopunjavati šoljicu onoliko puta koliko to poželite. Tako da, zapravo, možete popiti pet šoljica kafe po cijeni jedne.

Njujork ne mora biti skup

Iako bi se lako moglo pretpostaviti da je Njujork skup grad, istina je da prilikom posjete „grada koji nikad ne spava“ možete proći jeftinije nego prilikom posjete nekog manjeg mjesta. U Njujorku možete pojesti pizzu za 1 dolar ili kupiti džemper za 2 dolara. Ali to važi samo ako uspijete pronaći takva mjesta i dobre popuste, jer s druge strane, na nekim mjestima za samo jedno piće platićete 15 dolara.

Policija ne kažnjava za sitne prekršaje

Kada pomislimo na policiju u Americi, sjetimo se kriminalističkih filmova i zaledi nam se krv u žilama ako i pomislimo da učinimo neki prekršaj, a kamoli krivično djelo. Ipak, u većim gradovima u Americi, možete preći ulicu na crveno svjetlo, pred očima policajca, a da on i ne odreaguje. Vjerovatno zato što policija u takvim gradovima ima mnogo većih problema, pa ne obraća pažnju na sitni kriminalitet.

Prodaja alkohola maloljetnicima je strogo zabranjena

S druge strane, ono što će možda neke razočarati jeste da je u Americi strogo zabranjena prodaja alkohola maloljetnicima, što za razliku od prethodne stavke Amerikanci zaista i poštuju. Ne samo da će prodavac tražiti ličnu kartu onome ko kupuje alkohol, nego i svima koji su se našli u tom društvu prilikom kupovine. Uz to, imajte na umu da se u Americi punoljetstvo stiče tek sa navršenih 21 godinu.

Neobični zakoni

Takođe, ono što treba da znate o Americi jeste da su u nekim saveznim državama na snazi vrlo čudni zakoni. Pa tako, ako u Sjevernoj Dakoti zaspite u obući možete očekivati da će vam policija pokucati na vrata, jer je to u ovoj državi zabranjeno. Ako se ipak nađete u Masačusetsu, ni slučajno nemojte voziti gorilu na zadnjem sjedištu auta, jer vam prijeti stroga kazna. Više o neobičnim zakonima u SAD-u možete pročitati OVDJE.

Ipak, svačije iskustvo je drugačije i možda vi doživite Ameriku na potpuno drugi način. U svakom slučaju garantujemo vam da ćete imati nezaboravno iskustvo i da se nećete pokajati. Mi smo vam omogućili da san o upoznavanju Amerike pretočite u stvarnost. Više informacija o tome saznajte na linku.