Štokholm, čaroban spoj kopna i vode

Štokholm, čaroban spoj kopna i vode

Štokholm, čaroban spoj kopna i vode

Štokholm se nalazi na istočnoj obali Švedske, sagrađen je na 14 ostrva, povezanih mostovima. Epitet najljepšeg grada Evrope dobija zahvaljujući čudnoj kombinaciji kopna i vode, jezera Malaren i Baltičkog mora. Cijela oblast ima 30.000 ostrva raznih veličina. Ukoliko imate sreće da avionom putujete danju, bićete impresionirani pogledom već kada kapetan najavi slijetanje.

Jedna od najznačajnijih znamenitnosti je prekrasan Gamla stan (Stari grad), smješten na ostrvu Stadsholmenu. Gamla stan je epicentar Štokholma i jedna od glavnih turističkih destinacija gdje se nalaze Kraljevska palata, kraljevske grobnice i Parlament. U uskim i kamenitim ulicama često možete sresti kraljevsku stražu koja dolazi na smjenu. Turisti se u tim trenucima znatiželjno okreću za njima, slikaju ih, ali oni brzim i sigurnim korakom odlaze ka svom cilju.

Izlaskom iz Starog grada kroz ogromnu kamenu kapiju, koja na neki način pozdravlja ali i dočekuje turiste, avantura se nastavlja šetnjom ulicama Štokholma. Kao i u ostalim velikim gradovima, saobraćajne gužve su neminovne, ali čini se da ovdje nema nervoze – Šveđani su opušteni i tolerantni. Uz velike ulice prostiru se široke staze za šetanje, koje su pune što mještana, što turista. Pješačke staze uglavnom se prostiru između saobraćajnica i mora. Vrvi od ljudi, a temperatura je nekoliko stepeni ispod nule.

Mnogobrojne diskoteke u Stokholmu, koje su uglavnom otvorene do pet sati ujutro, dokaz su da grad “živi” noću. Mnogi Šveđani, a posebno mlađi, vikendom se odlučuju zabaviti na brodu koji plovi od Štokholma do Helsinkija. Putovanje, odnosno zabava traje dva dana, tokom kojih je odličan provod zagarantovan. Riječ je o ogromnim brodovima, na kojima se nalaze noćni klubovi, restorani, butici i slično.