Slovenija, Slovačka ili Njemačka – pitanje je sad

Slovenija, Slovačka ili Njemačka – pitanje je sad

Slovenija, Slovačka ili Njemačka – pitanje je sad

Studenti iz zemalja regiona koji odluče da studiraju u inostranstvu, najviše gravitiraju ka Evropskoj uniji.

Kada je riječ o uslovima upisa, visini školarine, kao i troškovima života tokom studija, situacija nije homogena, već se razlikuje od zemlje do zemlje. Savršeni uslovi ne postoje, stoga uvijek jedan parametar odnese prevagu prilikom izbora i donošenja odluke. Da li je to vrijednost diplome, ili mogućnost zaposlenja nakon završenih studija, ili pristupačnost za plitke džepove naših studenata – stvar je individualnih mogućnosti i preferencija. U redovima koji slijede, napravit ćemo poređenje tri studijske destinacije koje u priličnoj mjeri mogu da pomire kvalitet obrazovanja sa finansijskim mogućnostima naših studenata, a to su: Slovenija, Slovačka i Njemačka.

ŠKOLARINA

Sjajna vijest je da je u sve tri zemlje školarina za studente iz regiona – besplatna. Ovaj benefit važi samo za državne univerzitete, dok se na privatnim školarina plaća. Izuzetak je Slovenija, gdje na nekim privatnim fakultetima postoje određeni programi sa koncesijom, što znači da država umjesto studenta plaća školarinu, ili jedan njen dio. Dakle, u ovoj kategoriji Slovenija odnosi blagu prevagu.

IZBOR PROGRAMA I KVALITET OBRAZOVANJA

S obzirom na površinu, broj stanovnika i dugu tradiciju visokog obrazovanja, Njemačka definitivno može da ponudi najveći izbor studijskih programa. Najveća i najrazvijenija ekonomija Evropske unije najviše i ulaže u školstvo, tako da se pored kvantiteta pruža i najveći kvalitet obrazovanja. S druge strane, Slovenija i Slovačka pomno prate trendove i na sve načine pokušavaju da uhvate priključak i budu konkurenti obrazovnom gigantu kakav je Njemačka.

Detaljnije:

UPISNI ROKOVI

Upisnih rokova u Sloveniji ima nekoliko. Prvi obično počinje u februaru i traje do kraja aprila ili početka maja. Drugi i treći obično se održavaju u septembru u zavisnosti od univerziteta. U Slovačkoj takođe postoji nekoliko rokova koji nisu uvijek tačno određeni, pa je najbolje da se kandidat informiše direktno na sajtu fakulteta na kom želi da konkuriše. Njemačka, zemlja reda i discipline, ima skoro pa u minut utvrđene rokove – zimski i ljetnji. Prvi počinje 1. septembra i traje do 28. februara, a drugi 1. marta i traje do 31. avgusta.

POZNAVANJE JEZIKA

Na ovom polju Njemačka gubi bitku i to u dvije važne kategorije. Njemačka je jedina zemlja koja zahtijeva certifikat o znanju jezika i to najmanje na nivou B2. Da stvar bude još kompleksnija, ovo se očekuje i od studenata koji odluče da studiraju na engleskom. Dakle, prije studentske odiseje u Njemačkoj, svakog potencijalnog studenta očekuje minimalno 720 akademskih časova njemačkog jezika. U Sloveniji i Slovačkoj ovo na sreću nije slučaj. Dodatno, slovenački i slovački su srodni jezici našem (slovenački posebno), pa budući studenti bez mnogo muke i u relativno kratkom roku mogu da savladaju veliki dio vokabulara prije početka studija. Ipak, Slovenija ima prednost, jer većina profesora razumije i poznaje naš jezik.

ŽIVOTNI TROŠKOVI

Njemačka je najrazvijenija, ali i ubjedljivo najskuplja zemlja za studentski život. U prosjeku svaki student u Njemačkoj mjesečno treba da izdvoji oko 800 eura za životne potrepštine. Ovo se odnosi i na cijene smještaja koje su upola manje u Sloveniji i Slovačkoj.  U Sloveniji postoji i opcija pronalaženja smještaja u privatnim domovima koji su prilično kvalitetni i pristupačni.  Dakle, može se reći da je Slovenija i u ovoj kategoriji generalno u prednosti, dok je Slovačka u „zlatnoj sredini“.

Detaljnije:

PRAVO NA STUDENTSKI RAD

Još jedna stvar koja može bitno da utiče na standard studentskog života je i pravo na rad. On je moguć u sve tri opcije, s tim što je u Njemačkoj studentski rad ograničen na 240 sati godišnje, dok u Sloveniji i Slovačkoj studenti mogu da rade neograničeno. Na kraju, Slovenija nam je i geografski najbliža što takođe bitno utiče na troškove studenta, pa i na sam izbor studijske destinacije.

MOGUĆNOST ZA ZAPOSLENJE NAKON STUDIJA

Diploma stečena u bilo kojoj od ove tri zemlje priznata je, ne samo u EU, već i u cijelom svijetu. S obzirom na superiorni kvalitet obrazovanja, njemačka diploma je ipak najbolja preporuka budućem poslodavcu. Ipak, ako student odluči da pronađe zaposlenje u zemlji u kojoj se školovao (ovo se odnosi na Sloveniju i Slovačku) i domaća diploma je sasvim dovoljna. Ulaganjem u visoko obrazovanje ove zemlje pripremaju kvalifikovane stručnjake za svoje tržište rada. Najbolji primjer je Slovačka u kojoj više od 70% diplomaca ostaje da živi i radi nakon završenog fakulteta.

Izbor studijske destinacije u inostranstvu je istovremeno ozbiljan poduhvat, ali i „slatka muka“. Izbor je samo tvoj, a mi smo tu za sve ostalo! U svakom slučaju, uspjeh upisa na fakultete i više škole u Njemačkoj, Sloveniji i Slovačkoj sa 2TM je zagarantovan. Našu adresu znaš, [email protected], pa slobodno pokucaj po tastaturi i pitaj nas sve što te zanima! 

Izvor: Link.