Putovanje kroz 10 vremenskih zona: Vožnja Transsibirskom željezničkom prugom

Putovanje kroz 10 vremenskih zona: Vožnja Transsibirskom željezničkom prugom

Putovanje kroz 10 vremenskih zona: Vožnja Transsibirskom željezničkom prugom

San mnogih putnika, Transsibirska željeznica jedno od novijih svjetskih čuda, sigurno je na listi želja miliona putnika širom svijeta. Iako se malo putnika i odluči na ovaj poduhvat, ali oni koji su jednom doživjeli čari ovoga putovanja, zasigurno nikada neće zaboraviti to nezaboravno iskustvo.

Transsibirska željeznička pruga je mreža željezničkih pruga kroz Evroazijski kontinent, koja spaja evropski dio Ruske Federacije, glavna industrijska područja i prestolnicu sa središnjim (Sibir) i istočnim krajevima (Daleki Istok), Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Dužina željeznice iznosi tačno 9288,2 kilometara, a prolazi čak deset vremenskih zona. Takođe, Transsibirska željeznica je najduža željeznička pruga na svijetu.

Izgrađena prije više od 120 godina, davne 1891. godine Transsibirska željeznica je očaravala mnoge generacije koje su slušale priče o putovanjima ovom, tako posebnom željeznicom, koja nije klasično prevozno sredstvo, već prevozno sredstvo s novim pogledom na putovanje.

Manje poznato svima je to da je Transsibirska željeznica samo jedna linija velike željezničke mreže. Postoje tri linije – Transsibirska linija, Transmandžurska linija i Transmongolska linija. Transsibirska linija, prolazi od Moskve do Vladivostoka kroz Nižnji Novgorod, Omsk, Krasnojarsk i Irkutsk. Transmandžurska linija se podudara s Transsibirskom sve do mjesta Tarskaya, oko 1000 km istočno od Bajkalskog jezera. Odavde pruga dalje nastavlja jugoistočno prema Kini i završava u Pekingu, dok se Transmongolska linija podudara s Transsibirskom do grada Ulan Ude na istočnoj obali Bajkalskog jezera. Od Ulan Ude, pruga nastavlja dalje prema glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru, a svoj put završava kao i Transmandžurska linija u Pekingu.

Razlozi zašto putovati Transsibirskom željeznicom su brojni. Jeste li znali da je Transsibirska željeznica najveća željeznica na svijetu, te da prolazi kroz Rusiju, preko Mongolije do Kine? Uz to, na Transsibirskoj željeznici ćete konačno imati priliku vidjeti kako izgleda Sibir i saznati je li istina da u Sibiru po cestama šeću bijeli medvjedi. Nadalje, doživjećete Bajkal, najveće i najdublje jezero sa svježom vodom na svijetu.

Putovanje od Moskve do Pekinga traje šest dana, a iskustvo koje ćete doživjeti ostaće zapamćeno doživotno. 

Izvor: Link.