Stipendije za novinarsku izuzetnost 2022: Izbor

Stipendije za novinarsku izuzetnost 2022: Izbor

Stipendije za novinarsku izuzetnost 2022: Izbor

Balkanska istraživačka mreža BIRN poziva novinare i novinarke da se prijave na godišnji konkurs za dodjelu Balkanskih stipendija za novinarsku izuzetnost.

Program već petnaest godina zaredom obezbjeđuje stipendije u iznosu od 3.000 eura i uredničku podršku novinarima koji žele da izvještavaju o trendovima koji oblikuju društva i demokratiju u četrnaest zemalja centralne, istočne i jugoistočne Europe. 

Ovogodišnja tema konkursa je “Izbor”. Urednik programa, Neil Arun, kaže da tema pruža novinarima priliku da razmisle o svojoj priči u svjetlu izbora i odluka koje su je oblikovale. „Osim odgovora na uobičajena novinarska pitanja – ko, šta, gdje, kako,  i zašto – pokušaćemo da saznamo kako smo dotle došli i šta su moguća razrješenja“.

Pored finansijske podrške, program uključuje i uredničku podršku, učešće na uvodnom seminaru na temu tehnike izvještavanja i pisanja priča, objavljivanje završenih tekstova na regionalnim jezicima, kao i na engleskom jeziku, preko mreže medijskih partnera BIRN-a, te dodatne nagrade za tri najbolja teksta u programu.

Rok za prijavu je 31.3.3022.

Za više informacija o konkursu i procesu prijave, posjetite službene stranice organizatora.

Izvor: : Link