Kako naučiti engleski jezik putem filmova

Kako naučiti engleski jezik putem filmova

Kako naučiti engleski jezik putem filmova

Želeli biste da naučite nove reči ili fraze na engleskom jeziku, ali izgubite motivaciju čim otvorite udžbenik? Bez brige, jer ako ste ljubitelj filmova, za učenje engleskog vam udžbenik neće ni biti potreban. U ovom tekstu ćemo vam otkriti četiri saveta kako da ovu zanimljivu aktivnost iskoristite da biste poboljšali vaše znanje engleskog jezika.

  1. Odaberite zanimljiv film
    Kada birate film koji želite da gledate kako biste naučili engleski jezik, važno je odabrati film koji vam deluje zanimljivo. Ako gledate film isključivo da biste naučili engleski jezik, to vas neće motivisati da pažljivo gledate film i da zaista poželite da razumete o čemu se u njemu govori. Takođe, možete da izaberete film sa vašeg govornog područja, ali gledajte njegovu sihronizovanu verziju na engleskom jeziku ili sa engleskim titlovima.
  2. Ne koristite rečnik
    Fokusirajte se na postavljanje pitanja i učenje u kontekstu. Ne postoji ništa gore od gledanja filma i stalnog korišćenja rečnika za traženje novih reči. Umesto da tražite reči u rečniku, pauzirajte film kada čujete reč koju ne razumete i postavite sebi pitanja o kontekstu u kojem se reč koristi. Da li se ona koristi u pozitivnom ili negativnom kontekstu? Šta se dogodilo u prethodnoj sceni? Kada postavljate sebi pitanja i razmišljate o novoj reči, vi zapravo trenirate vaš mozak da razmišlja na engleskom i bolje obrađuje novi vokabular.
  3. Primenite “shadowing” tehniku
    Kad čujete novu reč ili frazu u toku filma, ponovite ove reči naglas oponašajući izgovor aktera u filmu. “Shadowing” tehnika je kada slušate govornika engleskog jezika i ponavljate reči na način na koji su ih oni izgovorili. Time ćete poboljšati vaš izgovor ovih reči i znaćete kako da ih pravilno upotrebite kada budete morali da govorite na engleskom jeziku u budućnosti.
  4. Gledajte filmove bez titlova
    Gledanje stranog filma bez prevoda na maternji jezik može da predstavlja pravi izazov za dosta ljudi. Samim tim, najbolje da film prvi put gledate sa titlovima, ali da pri sledećem gledanju isključite iste. Na ovaj način, vi već znate o čemu se radi u filmu i moći ćete da se fokusirate na reči ili fraze koje vam deluju interesantno.