Na profesionalnoj razmjeni u Brazilu

Na profesionalnoj razmjeni u Brazilu

Na profesionalnoj razmjeni u Brazilu

Slobodan Ristić iz Kakmuža, student šeste godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, odlučio je da svoje teorijsko znanje iz medicine upotpuni praktičnim, i to ni manje ni više – nego u Brazilu.

Iako nije oduvijek maštao da postane doktor, sklonost ka prirodnim naukama i želja za izučavanjem ljudskog tijela, još tokom osnovne i srednje škole, navela ga je da se opredijeli za Medicinski fakultet, gdje se, kako sam kaže, zaljubio u medicinu. ,,Da ste me pitali početkom srednje škole da li se vidim kao doktora jednog dana, moj odgovor bi vjerovatno bio odričan“ – ističe Ristić.

Slobodan se trenutno nalazi na profesionalnoj razmjeni za studente medicine u Brazilu. Mogućnost da preduzme ovakav značajan korak u svojoj karijeri pružila mu je IFMSA (The International Federation of Medical Students Associations),  jedna od najvećih i najstarijih studentskih organizacija na svijetu, usmjerena na povezivanje svih studenata medicine i usavršavanje javnog zdravlja širom svijeta. Sam proces razmjene započinje prijavljivanjem zainteresovanog studenta, nakon čega se formira rang list na osnovu godine studija, ostvarenog uspjeha na fakultetu, kao i vannastavnih aktivnosti. Zatim slijedi izbor države, grada i departmana, te prikupljanje potrebne dokumentacije. Iako dugotrajan proces, na kraju se isplati.

Navodi da su mnogobrojni faktori uticali na to da se odluči za razmjenu baš u Brazilu. Presudan je bio  kvaliteta prakse koju će steći, ali i jedinstvena prilika da posjeti ovu daleku zemlju.

Jedan radni dan ovog studenta medicine veoma je dinamičan. ,,Ja sam smješten na opštoj hirurgiji, ali su doktori i bolnica veoma fleksibilni tako da mogu da pristupim svakoj hirurgiji i svim operacionim salama na klinici. Obično dolazim ujutro, idem u blok sam operacionim salama, i u suštini biram koje operacije želim da nadgledam. Naravno sve je interaktivno, diskutujemo pacijentovu kliničku sliku, imidžing studije i sam proces hirurške obrade (na engleskom jeziku, jer portugalski, nažalost, ne znam).  Zavisno od operacije, imam priliku i da asistiram. U bolnici provodim u prosjeku 7 sati, a nakon toga sam slobodan.” Svaki slobodan trenutak Slobodan nastoji da iskoristi u obilasku znamenitosti Brazila, počevšio od brojnih plaža Florianopolisa do najvećeg sistema vodopada na svijetu – Iguazu vodopada, a namjera mu je i da posjeti Rio de Žaneiro.

Budući ljekar Ristić još uvijek nije siguran čime želi da se bavi nakon završetka studija. Trenutno ga interesuju hirurgija i anesteziologija, ali i interna medicina. ,,Hirurgiju volim jer zahtijeva dosta spretnosti i snalažljivosti i zanimljivo mi je manipulisati instrumentima i raditi u hirurškom timu. Internu medicinu želim jer ona obuhvata mnogo stvari u medicini oko kojih bih morao da razmišljam, a sve dok ostvarujem doktor-pacijent odnose kakve u hirurgiji ne bih mogao. Još uvijek se lomim i ne znam gdje će me želja ponijeti iako sam pri kraju studija.”

Iako još uvijek nije odlučio čime želi da se bavi u budućnosti, u jedno je siguran, želio bi da se nakon završetka fakulteta usavršava u inostranstvu, ali i da jedog dana postane član međunarodne organizacije ,,Doktori bez granica”.

Prema Ristićevim riječima jedina mana ovakvog oblika razmjene jeste nedostatak stipendije, jer je sve svoje putne, kao i životne troškove na razmjeni finansirao sam. Ipak, pozitivne strane  preovladavaju, te dodaje da bi svim svojim kolegama, budućim ljekarima, preporučio profesionalnu razmjenu, zbog brojnih prednosti koje nosi sa sobom.

,,Razmjenu bih preporučio svakom studentu medicine, nek se oprobaju bar jednom, a ukoliko imaju prilike svakako i nekoliko puta. Ja sam pri kraju razmjene i mnogo stvari sam vidio i naučio kako u sali, tako i van nje. Zaista je jedinstvena prilika da se putuje, kulturno i profesionalno obrazuje, te stiču prijatelji za života.” – poručio je za kraj Ristić.