Božić u hispanskim zemljama – Peru

Božić u hispanskim zemljama – Peru

Božić u hispanskim zemljama – Peru

Porodićna okupljanja, jelka, muzika, ukusna hrana i osvetljenje, puno šljaštećih sijalica i lampica su elementi koji najavljuju jedan od najomiljenijih praznika među porodicama širom sveta – Božić. Ovaj praznik je idealna prilika u kojoj, pored punog stomaka i srećnog srca, takođe možemo da uživamo sa svojim porodicama i u sumiranju utisaka i sećanja koji nas vezuju za odlazeću godinu i sa ushićenjem i nestrpljenjem dočekamo nadolazeću.

Group of diverse people are gathering for christmas holiday

U većini hispanskih zemalja Božićni praznici se obeležavaju u periodu od 20. decembra do 6. januara, i s obzirom da se radi o katoličkim zemljama postoji dosta sličnih verskih običaja, ali postoji i dosta različitih tradicija koje svaka zemlja praktikuje u skladu sa svojim nekadašnjim tradicijama pre naseljavanja latinoameričkog kontinenta od strane Španaca. U svim zemljama Badnje veče (Nochebuena) se proslavlja 24. decembra, a Božić (Navidad) 25. decembra.

Upravo je Peru jedna od zemalja latinoameričkog kontinenta koja, zahvaljujući svojoj neuporedivoj raznolikosti, čuva bogatu tradiciju u svojim regionima. Tamo su zastupljeni posebni načini proslavljanja Božića koji se prenose sa kolena na koleno i koji traju i danas.

Na jugu Perua, Božić se dočekuje pesmom, plesnim nastupom i pokretima lupkanja stopala o zemlju (zapateo), što predstavlja jedinstvenu kombinaciju kreolsko-afro-peruanske tradicije, a ovaj plesni festival obično izvode deca u čast Hristovog rođenja.

U gradu Kusko, koji je nekada na tlu Perua bio prestonica nekadašnjih starosedelaca Inka, 24. decembra, uoči Božića, organizuje se festival zanatlija, poznat pod nazivom Santurantikuy (izraz na starosedelačkom jeziku quechua) koji u prevodu znači „kupi nekog sveca“. Ovaj festival je poznat po bogatoj izložbi umetničkih figura svetaca koji se mogu kupiti i napravljeni su uglavnom od drveta. Najzastupljenija je skulptura dečaka Manuelita („el niño Manuelito”) koji simbolično predstavlja dečaka Isusa.

 

Širom Perua u gradovima uoči Božića, pre tradicionalne Božićne večere, organizuje se misa, poznata pod nazivom „Misa de Gallo”, koju karakteriše običaj da roditelji nose sliku svoje dece i stavljaju u jasle, glavni centralni deo hrama koji simbolizuje rađanje Isusa Hrista.

Iako Božićna jelka predstavlja neizostavni dekorativni deo svakog doma, u Peruu ćete u kućama češće zateći postavljenu ukrasnu improvizaciju jasli i slame, odnosno rekreaciju Hristovog rođenja sa svim uobičajenim figurama (Josifom, Marijom, Reyes Magos). Ovom dekorativnom delu koji se na španskom zove „pesebre“ ili „nacimiento“, Peruanci pridaju veliki značaj.

Božićna kuhinja je svakako jedan od najvažnijih elemenata Božićnih praznika, tako da u domovima Perua na najvažnijem večernjem meniju možete zateći pečenu ćuretinu, slatki Božićni hleb (panetón), punjene paprike (rocoto relleno) koje podsećaju na naše, dimljeno meso, i mnoga druga peruanska tradicionalna jela.

¡Buen provecho y Feliz Navidad! 😊

Autor teksta: prof. španskog jezika Marija Jevtć