Argentinski Božić

Argentinski Božić

Argentinski Božić

U odnosu na naše krajeve, lepo i toplo vreme karakteristično je za Božić (šp. Navidad) u Argentini. Pripreme za ovaj praznik počinju već u novembru, jer se u Argentini, kao i u mnogim katoličkim zemljama, proslavlja Advent. Kuće se dekorišu raznobojnim lampicama i zelenim, zlatnim i crvenim cvećem. Pod uticajem Evrope, i u Argentini je moguće videti okićene veštačke jelke, na koje često stavljaju bele pamučne kuglice, koje predstavljaju sneg. Deo obavezne dekoracije su i scene Hristovog rođenja (šp. pesebre).

U kućama je raskošna dekoracija obavezna, a pod uticajem Italije i Španije, normalno je da vidimo okačene čizmice, puno irvasa i figurice Deda Mraza. Na Badnje veče (šp. Nochebuena) najmlađi članovi se  nadaju da će dobiti poklone od Deda Mraza (šp. Papá Noel) ili od bebe Isusa (šp. El Niño Dios). Postoje i oni koji veruju da će poklone dobiti 6. januara od 3 Mudraca (šp. Reyes Magos), pa uveče ostavljaju seno i vodu za njihove konje, kao i svoje cipelice, u koje će Mudraci staviti poklone.

Najvažnije za sve Argentince je da provedu Badnje veče i Božić u krugu porodice. Na Badnje veče se okupljaju i, nakon večere, odlaze u crkvu gde prisustvuju misi. U ponoć razmenjuju poklone, ali je najlepši deo večeri raskošan vatromet širom zemlje. Na nebu je eksplozija boja koja traje dugo, a moguće je naći sjajne snimke ovih trenutaka. Pored ovog, postoji još jedan običaj. U papirne balone (šp. globos) se stavljaju svećice i puštaju se da lete ka nebu. Mnogim Argentincima je ovo omiljeni deo večeri i u tom trenutku je važno pomisliti želju: ako balon odleti, želja će se ostvariti.

Kada je reč o hrani koja je karakteristična za ovaj praznik, Argentinci vole da spremaju ćurku i prase i da, uz dobro vino i pečeni hleb, uživaju sa porodicom. Na trpezi ćemo često videti kravlje odreske sa sosom (šp. Vitel toné), koji vode poreklo iz Pijemonta. Pored toga, priprema se i tradicionalna salata sa jajima, krompirom i majonezom. Za ljubitelje ribe i povrća, na stolu je i punjeni paradajz sa tunjevinom. Poslastice za najmlađe, ali i za sve sladokusce, su pudinzi, sladoledi, torte i turon (šp. turrón). Jedan od tipičnih slatkiša je i kula od palačinki (šp. torre de panqueques), koje se mažu različitim namazima. Na samom kraju, običaj je da se probaju različite vrste slatkog hleba, džemova i šampanjca.

¡Feliz Navidad!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić