Obrazovni maraton – Aktualna Rusija

Obrazovni maraton – Aktualna Rusija

Obrazovni maraton – Aktualna Rusija

U periodu od 9. do 10. decembra 2020. godine u Republici Srbiji biće održan Obrazovni maraton „Aktuelna Rusija“.

Osnovni cilj projekta je podizanje nivoa pripreme o znanja stručnjaka iz Republike Srbije čiji je rad povezan s profesionalnim korišćenjem ruskog jezika.
Ciljna publika:

  • prevodioci i predavači ruskog jezika
  • mladi koji planiraju upis i studije na ruskim visokoobrazovnim ustanovama opšteobrazovnog i stručnog profila
  • mladi čiji je rad povezan s korišćenjem ruskog jezika, a koji planiraju zasnivanje radnog odnosa u Rusiji

Obrazovni maraton „Aktuelna Rusija“ predstavlja dvodnevni obrazovni praktično orijentisan program, u čijim će okvirima učesnici dobiti upotpunjena najsavremenija znanja, metodike, praktike i tehnike kroz igru od vodećih ruskih stručnjaka u oblasti predavanja ruskog jezika i književnosti i prevodilaštva.
Dodatno će u okviru programa biti predstavljeno iskustvo državnih i privatnih finansijskih instrumenata podrške učenju ruskog jezika u inostranstvu i formati komercijalizacije nastavne delatnosti. Široko će biti predstavljen potencijal ruskog visokog obrazovanja, kako opšteg tako i stručnog, kao i potrebe za radnim kapacitetima stranih stručnjaka.

Program svakog tematskog bloka odvijaće se paralelno, izuzev zajedničkih tematskih predavanja i zajedničkih organizacionih manifestacija.

Za aktivne učesnike Manifestacije predviđena je i stimulacija u vidu pretplate na elektronsku biblioteku stručne literature na ruskom jeziku.

U okviru manifestacije biće održan konkurs „Ruski jezik Prijateljstva“ na kom učesnici imaju zadatak da napišu esej na određenu temu. Teme će biti objavljene na zvaničnom sajtu. Po završetku Konkursa pobednicima će biti uručene nagrade: pretplata na elektronsku biblioteku, dok će svim finalistima biti prosleđene knjige. Glavna nagrada – laptop.

Radi utvrđivanja stečenih znanja i motivacije za dalji razvoj u svojoj sferi delatnosti, nakon održanog obrazovnog programa Obrazovnog maratona planirano je da se učesnicima na dar objavi 40 tematskih video-klipova sa ograničenim pristupom na zvaničnom sajtu.

Zvanični sajt Obrazovnog maratona „Aktuelna Rusija“ u Republici Srbiji: www.actualrussia.rs