Las Fallas – španski festival vatre

Las Fallas – španski festival vatre

Las Fallas – španski festival vatre

Las Fallas je tradicionalna proslava grada Valensije, a održava se u čast Sv. Josifa svake godine u periodu od 15-19. marta. Izraz Las fallas (nastao od reči la falla– baklja/vatra/logorska vatra) predstavljaju specijalan skup figura (lutki) koje su napravljenje od kartona i sintetičkih materijala isključivo za ovu svečanost i nalaze se izložene na različitim delovima grada. Svaka figura na satiričan način prikazuje određeni događaj vezan za aktuelne društvene teme. Obično su veoma visoke, neke prelaze 30m. Poslednjeg dana festivala ove figure se spaljuju, a korišćenje razne dodatne pirotehnike služi da još više doprinese magičnoj slici ovog spektakla.

Takođe se dodeljuju i nagrade za najbolju figuru/lutku (falla/ninots), ali u dve kategorije: najbolju dečiju falju, i najbolju falju među odraslima. Najbolja izabrana falla ostaje do samog kraja festivala i spaljuje se poslednja. Takođe postoji i pravilo da se svake godine tokom proslave, među svim izloženim figurama u gradu, izabere jedna koja se zove ninot indultat (“oproštena lutka”) i koja će biti sačuvana od spaljivanja i ostavljena u muzeju sačuvanih figura. UNESCO je ovaj festival uvrstio u listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Kako je nastao ovaj spektakl? –

Poreklo ove tradicije se vezuje za staru tradiciju gradskih stolara koji su uoči praznika Sv. Josifa, (koji se pada 19. marta, uoči dolaska proleća ) ispred svojih radionica, na ulicama, spaljivali stare i neupotrebljive drvene stvari kao i drvene motke koje su im služile za podizanje lampi koje su ih osvetljavale tokom zime. Malo po malo su dodavali i staro smeće i krpe ovim drvenim stvarima sve dok te stvari nisu počele da dobijaju oblik figura ljudskih bića. Tako su nastale statue/figure (ninots) koje su vremenom dobijale oblik današnjih. Pravljenje figura za ovaj festival danas predstavlja pravu umetnost i veliko ulaganje vremena i truda, koje u nekim slučajevima dostiže i milionske budžete.

Autor teskta: prof. španskog jezika Marija Jevtić