Sertifikati koji potvrđuju znanje španskog jezika

Sertifikati koji potvrđuju znanje španskog jezika

Sertifikati koji potvrđuju znanje španskog jezika

Svako ko uči strani jezik u nekom trenutku poželi da dobije zvaničnu potvrdu svog znanja. Upravo iz tog razloga postoje sertifikati koji daju potvrdu o znanju stranog jezika, bazirajući se na Zajedničkom evropskom referentnom okviru za jezike. Za znanje španskog jezika postoje dva zvanična sertifikata: DELE i SIELE.

DELE (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) predstavlja doživotni sertifikat koji od 1989.godine izdaje Institut Servantes. Ispit za dobijanje ove diplome se sastoji iz 4 dela (razumevanje pročitanog, slušanje, sastav i usmeni deo ispita) i radi se na papiru u Institutu Servantes, svake godine u određeno vreme. Na rezultate ovog ispita se čeka oko dva meseca, a sertifikat je moguće skinuti sa sajta španskih diploma. DELE ispit moguće je položiti ili pasti, bez navođenja postignutog broja bodova. Za svaki nivo (A1-C2) postoje zasebni testovi, kao i adekvatni udžbenici koji pomažu prilikom pripreme ispita. Ovaj sertifikat je svetski priznat u firmama, državnim institucijama i na univerzitetima.

SIELE (Servicio Internacional de Evaluación de la Lengua Española) drugi je sertifikat koji se dodeljuje za znanje španskog kao stranog jezika. Dodeljuju ga Univerzitet u Salamanki, Univerzitet u Buenos Ajresu, Institut Servantes i Autonomni Univerzitet u Meksiku od 2016.godine. Ispit za dobijanje ovog sertifikata se sastoji iz 4 dela (razumevanje pročitanog, slušanje, sastav i usmeni deo ispita) i radi se u centrima preko računara, u vreme koje odabere kandidat. Ovaj ispit se razlikuje od ispita za DELE u tome što kandidat bira koje delove želi da polaže, kao i u tome što postoji jedinstveni test za sve nivoe (A1-C1). Sertifikat važi 5 godina, na rezultate se čeka najduže tri nedelje i moguće ga je ištampati direktno sa aplikacije SIELE. Ovaj ispit nije moguće pasti ili položiti, već se dobijaju bodovi na skali od 0 do 1000. Sertifikat je svetski priznat na visokoškolskim ustanovama.

Autor teksta: prof. španskog jezika Olivera Pukšić