Nadimci u španskom jeziku

Nadimci u španskom jeziku

Nadimci u španskom jeziku

Mnoga španska imena koja su nam poznata zapravo su nadimci (apodos) koji su zastupljeni u svakodnevnom govoru. Kada čujemo Pepe, Lurdes, Pako i mnoga druga imena nismo ni svesni toga da su u pitanju nadimci koji su se u španskom jeziku ustalili i koriste se za imena Hose, Lurditas i Fransisko.

Neka od muških imena čiji su nadimci poznatiji: Enrike (Enrique), Fransisko (Francisco), Hose (José), Ramon (Ramón), Santjago (Santiago).

Enrike: ime nemačkog porekla koje znači domaćin, češće nam je poznato po nadimku Kike (Quique).

Fransisko: ime koje se prvi put javlja u XIII veku, poznatije po nadimku Pako (Paco). A zašto baš Pako? Fransisko je bio otac zajednice u franjevačkom redu (lat. Pater Comunitatis) te su uzeti prvi slogovi ovih reči i tako je nastao najpoznatiji nadimak. Osim ovog nadimka, javlja se i Kuro (Curro), takođe čest oblik koji se koristi umesto imena Fransisko.

Hose: hebrejsko ime koje kao nadimak ima oblik Pepe. Ovaj oblik je nastao od latinskog Pater Putativus, tačnije od izgovora inicijala. Ovaj latinski naziv se uvek pojavljivao uz ime Hose pa se zato i javlja kao nadimak.

Ramon: nemačko ime koje znači uteha, savet. Ima veoma zanimljiv nadimak nepoznatog porekla- Moncho.

Santjago: ime nastalo od hebrejskog imena Jakov, isto kao i Dijego. Najčešće se javlja nadimak Santi, poznat i kao lik iz serije Seranovi (Los Serrano).

Ovo su samo neka imena čiji su nam nadimci veoma poznati, a u sledećem članku ćemo se baviti nadimcima nastalim od ženskih imena.

Koji je vaš omiljeni španski nadimak?

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić