Njemačka produžava odluku o radnicima sa Zapadnog Balkana

Njemačka produžava odluku o radnicima sa Zapadnog Balkana

Njemačka produžava odluku o radnicima sa Zapadnog Balkana

Njemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

“Time se omogućuje građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Njemačku”, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Njemačke.

Novina je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje.

“Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za njemačku privredu. Pojedine branše kao što je građevinarstvo i dalje bilježe ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra ne sme u ovim branšama da zakoči rast”, rekao je ministar za rad Hubertus Hajl.

Dodao je da se dolazak kvalifikovane radne snage omogućava ako nema dovoljno takve radne snage u Njemačkoj ili EU.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. godine, a od stupanja na snagu 2016. pokazalo se kao veoma korišćen način legalne radne migracije.

“I rezultati procene Instituta za istraživanja tržišta rada su pozitivni. Pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem”, navodi se na sajtu ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat gde je na dnevnom redu 9. oktobra.

Po usvajanju u Bundesratu odluka stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

Članak je preuzet sa sajta rts.rs