Iskustva kandidata koji su leto 2020. proveli u Španiji

Iskustva kandidata koji su leto 2020. proveli u Španiji

Iskustva kandidata koji su leto 2020. proveli u Španiji

Sigurni smo da se mnogi pitaju da li je trenutno moguće učestvovati u kulturnoj razmeni? Naš odgovor je, naravno da jeste, u šta su se uverili naši kandidati koji trenutno leto provode upravo u Španiji. 

U nastavku možete pročitati njihove utiske:

Lola se trenutno nalazi u predivnoj porodici u blizini Barselone, i poručuje:

“Uskoro će biti dve nedelje od kako sam stigla u porodicu, a već se osećam kao da sam kod kuće. Svi su vrlo ljubazni i iskreni, jezik se polako taloži i sleže u glavi, a more je vrlo blizu naše kuće, tako da mogu da kažem da mi je ovde divno i da uživam 😌”

 


O Isidorinom iskustvu ne bismo dužili, neka vam kaže ona sama:

“Usled pandemije, moj odlazak se odložio za leto. Iako je i tada situacija bila dosta nestabilna, znala sam da ne želim da odustanem od svog sna.

Sam dolazak u Bilbao, prelep grad na severnoj obali Španije me je oduševio svojom autentičnošću i uverio da sam donela pravu odluku. Regija Baskije ne samo što pleni svojom arhitekturom (mešavina novog i starog), divnim pejzažima i za mene idealnom klimom, već je takodje karakteriše i baskijski jezik koji je potpuno drugačiji od kastiljanskog španskog koji mi uglavnom poznajemo. Moje poznavanje kastiljanskog mi je više nego dobro došlo, ne samo zbog lakšeg sporazumevanja sa porodicom, već i u gradu. Rekla bih i da sam imala dosta sreće sa porodicom koja me je od prvog dana prihvatila tako da sam se osećala jako prijatno i skoro kao član porodice. Vreme koje provodim sa decom najbrže prolazi, kroz igru i druženje kada se trudimo da najviše pričamo engleski.”


A na Ibici dolazimo do Jelenine priče: 

“Celog mog života sam sanjala o tome da mogu da posetim Španiju i njene lepote, plaže, ljude, kulturu i običaje. Sa programom kulturne razmene sam dobila mogućnost da to i ostvarim.

Dugo sam razmišljala o tome i na kraju odlučila da se upustim u tu avanturu, i ta odluka je za mene do sada najbolja odluka koju sam mogla da donesem. Moj san je konačno ostvaren, boravim na prelepom ostrvu sa beskrajnim plažama, predivnim pejzažima, uživajući u svakom provedenom danu sa mojom porodicom, sa kojom obilazim različita mesta, isprobavam hranu, učim jezik i oni se uvek trude da imam sve što mi je potrebno.

Toplo preporučujem svakome ko želi da ostvari svoj san i otputuje u sebi do sada nedostižne zemlje, da se prijavi za Program kulturne razmene, jer ovo iskustvo ne može da se poredi ni sa čim! “


Mina voli da bude aktivna i konstantno je u pokretu. Trenutno se nalazi na Kanarskim ostrvima, tačnije u Gran Canaria: 

“Veoma sam zadovoljna kao sto napomenuh jer ovo je stvarno retko , a istinito. Svima bih preporučila! Meni je ovde baš lepo i svaki dan sam zahvalna što samo imam hranu i smeštaj, a tek sve ostalo!”

 


Tatjana je takođe u ostrvskom delu Španije, ovaj put je u pitanju Palma de Mallorca: 

“Prvi utisak što se tiče porodice odličan! Sa devojčicom sa kojom provodim vreme, odnos je super i već uveliko napredujemo. Što se tiče španaca i mesta u kojem sam, svi su veoma ljubazni,  uvek spremni za priču a pogotovo za neku dobru klopu. 😊”

 


Dora vam šalje pozdrave iz Cordobe: 

“Svi su jako dragi i otvoreni od prvog dana. Odmah su me prihvatili kao člana obitelji i ponašali se kao da se znamo od prije.

Sve pohvale, jako sam zadovoljna. Sve je točno onako kako je navedeno. Odličan način za upoznati drugu državu, porodicu i usavršiti strani jezik! Moja porodica je jako draga i otvorena i od početka sam kao član obitelji. Što se tiče troškova, njih na kraju ni nema zbog džeparca koji se dobije od porodice svaki tjedan. Apsolutno preporučujem!”


Sa severa Španije smo dobili poruku od Dijane. Njeno putovanje je bilo prava avantura koje je započelo preko Barselone i kampu u Pontevedra, da bi se konačno skrasila sa porodicom u A Coruna:

“Kako lijepa i sunčana zemlja. Odma sam mogla primjetiti da sam odabrala dobru obitelj jer se tako dobro ponašaju prema meni, kao da sam njihova, iako pričamo mješavinom englesko-španjolskog dobro se razumijemo.”

 


Tamara je takođe put započela u Malagi gdje je porodica dočekala i zajedno su nakon toga program nastavili u Sevilji:

“Iskustvo. Hm. Novo. Sve je novo. Nove navike. Nova lica. Novo sunce. Novi vazduh. Prva 3 dana sam mislila da se ja na ovo necu nikada navići, da ću se za 10 dana vratiti kući i to ce biti kraj moje španske telenovele. Ali, posle tri dana bombardovanja informacijama i licima i posle 3 dana prebacivanja sa engleskog na srpski pa na španski i tako u krug, sve je krenulo da dolazi na svoje. Svakim danom se navikavamo jedni na druge i pokusavamo da napravimo najlepšu moguću atmosferu. Uživam u hrani i suncu i bazenima i Sangriji. Uživam u svojoj novoj porodici i jedva čekam da vidim šta me još čeka u narednih mesec i po dana.”


U toku su rezervacije mesta za učešće u programu za jesen i zimu 2020. kao i proleće i leto 2021. godine. Prijave su otvorene do popunjavanja dostupnih mesta.

Mogu da se prijave građani svih država regiona SRB, BiH, RH, SLO i CG, a ukoliko želite da posetite neku od 11 zemalja tokom 2020/21 Saznajte više