Uživati u Španiji u doba korone? Da, moguće je!

Uživati u Španiji u doba korone? Da, moguće je!

Uživati u Španiji u doba korone? Da, moguće je!

 
Naša Isidora nam piše svoje utiske sa programa kulturne razmene sa Španijom iz  predivnog grada Bilbao.
 
“Kada sam početkom godine saznala za program kulturne razmene sa Španijom, znala sam definitivno da je to nešto što želim da postane i moje iskustvo. Španija je zemlja čiju kulturu od malena poznajem i volim, a ovo je jedinstvena prilika da je upoznam i iskusim kako je to živeti u ovoj kulturi.
 
Usled pandemije, moj odlazak se odložio za leto. Iako je i tada situacija bila dosta nestabilna, znala sam da ne želim da odustanem od svog sna.

Sam dolazak u Bilbao, prelep grad na severnoj obali Španije me je oduševio svojom autentičnošću i uverio da sam donela pravu odluku. Regija Baskije ne samo što pleni svojom arhitekturom (mešavina novog i starog), divnim pejzažima i za mene idealnom klimom, već je takođe karakteriše i baskijski jezik koji je potpuno drugačiji od kastiljanskog španskog koji mi uglavnom poznajemo. Moje poznavanje kastiljanskog mi je više nego dobro došlo, ne samo zbog lakšeg sporazumevanja sa porodicom, već i u gradu, s obzirom na to da je lokalno poznavanje engleskog jezika dosta nisko i sem na pojedinim mestima u centru grada se retko gde može sresti neko ko priča engleski.
 
Rekla bih i da sam imala dosta sreće sa porodicom koja me je od prvog dana prihvatila tako da sam se osećala jako prijatno i skoro kao član porodice. Vreme koje provodim sa decom najbrže prolazi, kroz igru i druženje kada se trudimo da najviše pričamo engleski.
 
Posle podne uglavnom provodimo na plaži ili bazenu, u šetnjama kroz grad i poseti poznatim lokalitetima. Vikendi su rezervisani za izlete kada posećujemo gradove i mesta u okolini koji su više nego vredni za posetiti, s obzirom na to da su to autentična španska mesta i najbolji odraz ove kulture. Nošenje maski od trenutka izlaska iz kuće se podrazumeva, osim kada smo na plaži ili bazenu uz poštovanje distance. Trebalo mi je malo više vremena da se naviknem, ali kada ste u lepom okruženju ni to nije teško.
 
Ovo su moji utisci tokom prve polovine boravka u Španiji. Malo je reći da sam više nego zadovoljna svojim dolaskom i kompletnim programom, kao i podrškom koordinatora iz CAR koji su uvek tu za sve nedoumice i pitanja.
 
Ukoliko je i jedna od vaših želja putovanje u neku stranu zemlju koju želite da upoznate u potpunosti, moja velika preporuka jeste ovaj program kulturne razmene koji će sigurno biti jedno od najvrednijih životnih iskustava.”
 
U toku su rezervacije mesta za učešće u programu za jesen i zimu 2020. kao i proleće i leto 2021. godine. Prijave su otvorene do popunjavanja dostupnih mesta.

Mogu da se prijave građani svih država regiona SRB, BiH, RH, SLO i CG, a ukoliko želite da posetite neku od 11 zemalja tokom 2020/21 Saznajte više