Saveti uz koje ćete lakše savladati ruski jezik

Saveti uz koje ćete lakše savladati ruski jezik

Saveti uz koje ćete lakše savladati ruski jezik

Neka društvene mreže budu vaši saveznici u savladavanju poteškoća sa kojima se susrećete prilikom učenja jezika

Na Facebook-u i Instagramu možete, u skladu sa svojim interesovanjima, pronaći dosta stranica na ruskom jeziku. Prateći njih, spojićete lepo i korisno, odnosno, saznaćete neke zanimljivosti, videćete lepe fotografije i korisne ideje, a usput ćete, čitajući opise i komentare, širiti svoj fond reči i  učiti jezik. Takođe, postoji ruska društvena mreža В контакте, koja je slična  Facebooku-u. Napravite svoj profil В контакте, a sve što pročitate  biće na ruskom jeziku, tako da ćete vrlo brzo primetiti napredak u svom vokabularu. Ovu mrežu nudi vam priliku da stupite u kontakt sa ljudima kojima je ruski maternji jezik, i na taj način vežbate i komunikaciju.

Čitajte ruske novine

Zahvaljujući internetu, sada vrlo lako možete pronaći novine na ruskom jeziku. Ruski internet pretraživač zove se Yandex i to je prva adresa na koju treba da se uputite. Pročitajte vesti iz sveta na srpskom jeziku, zatim pronađite novosti o istim tim temama na ruskom i zapisujte reči sa kojima se susrećete prvi put. Na taj način možete, nakon samo nekoliko dana imati svoj maleni rečnik o aktuelnostima iz sveta.

Gledajte ruske filmove

Da, za početak sa prevodom na srpski. Ali, svoje znanje jezika možete unaprediti i gledajući ruske filmove sa ruskim titlovima. Tako će vaša čula sluha i vida zajedničkim snagama podsticati mozak da razmišlja na ruskom jeziku. Što češće to radite, to će vam brže razmišljanje na ruskom preći u naviku, pa samim tim i razgovo ili pisanje na tom jeziku teći će vam sa lakoćom.

Slušajte audioknjige i recitacije

Ako ste ljubitelj ruske književnosti, nađite svoje omiljeno delo na ruskom jeziku, čitajte tekst i istovremeno slušajte audioknjigu. Na ovaj način možete korigovati greške koje pravite u izgovoru, a, takođe, postepeno ćete usvajiti melodiju ruskog jezika i vaš govor će postajati sve prirodniji. Takođe, na You Tube možete pronaći snimke recitacija mnogobrojnih pesama ruskih, ali i svetskih pesnika. Slušajte ih i naučićete i tekst pesme, ali i pravilan izgovo reči koje čine tu pesmu.

Da, učenje jezika zahteva da uložite svoj trud, izdvojite malo vremena i da održavate kontinuitet u učenju. Ali zauzvrat vam daje mnogobrojne mogućnosti, tako da, isplati se! Učite ruski jezik!