6 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama

6 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama

6 zanimljivosti o Sjedinjenim Američkim Državama

1. Ako ste ljubitelj serijala Ratovi zvezda (eng. Star Wars), poseta Redvud šumi u Kaliforniji bi trebalo da se nađe na vašoj listi želja. Naime, deo serijala je sniman u ovoj šumi koja vas u potpunosti može opčiniti svojim stablima mahagonija, sekvoja i drugih vrta drveća visokih preko sto metara i starih po nekoliko hiljada godina.

2. Kip slobode koji se nalazi u Njujorku je zapravo poklon Francuske SAD-u. Dizajnirao ga je Frederik August Bartoldi, uz inženjersku pomoć Gustava Ajfela. Predstavlja rimsku boginju slobode koja u jednoj ruci drži baklju a u drugoj ploču na kojoj je ispisan tekst Deklaracije o nezavisnosti. Kip je zapakovan u 210 sanduka I poslat SAD-u preko Atlantika. Trista bakrenih ploča verno dočaravaju kožu zelene dame.

3. Ako biste želeli da vidite svemirske brodove, znamenitosti u vezi astronomije ili konstrukcije brace Rajt, poseta Nacionalnom muzeju avijacije i astronautike u Vašingtonu je neizbežna. Sa 9 miliona posetilaca godišnje, ovo je najposećeniji muzej u SAD-u. Ulaz se ne plaća i muzej možete posetiti od 10 ujutru do pola popodne.

4. Big Mek (eng. Big Mac), jedan od najpopularnijih proizvoda Mekdonalds restorana, nastao je davne 1967. godine u američkom gradu Pitsburgu zahvaljujući čoveku poi menu Džim Deligati. Prvo ime ovog specijaliteta bilo je ’Aristokrata’, nosio je i naziv ’Blue Ribbon Burger’ da bi ubrzo dobio svoje današnje ime, koje je postalo prepoznatljivo u celom svetu. U Pensilvaniji je otvoren i Big Mek muzej, u kojem se nalazi najveća Big Mek statua visine 4,2 i širine 3,6 metara.

5. Planina Rašmur nalazi se u Južnoj Dakoti i poznata je po tome što su u njoj su isklesani likovi četiri predsednika SAD-a. Ideju je osmislio vajar Gatzon Borglum, u čast proslave 150 godina nezavisnosti SAD-a. Predsednici koji su odabrani da im se likovi nađu na ovom neobičnom mestu su: Džordž Vašington, Tomas Džeferson, Abraham Linkoln i Teodor Ruzvelt. Jedna od misterija u vezi ovih skulptura je da glava Abrahama Linkolna čuva u sebi tajnu sobu sa tekstom Deklaracije o nezavisnosti i povelje o ljudskim pravima namenjenih budućim civilizacijama koje budu otkrile ovu sobu.

6. Golden gejt most u San Francisku je prvi viseći most na svetu. Smatra se i da je najčešće fotografisan most na svetu. U dva noseća kabla na mostu ugrađeno je dovoljno žice da tri puta njome obiđete čitavu planetu, a za potrebe izgradnje mosta izliveno je dovoljno betona da se napravi trotoar koji bi povezvao San Francisko i Njujork. Most je toliko čvrst da je u stanju da izdrži zemljotres do 8 stepeni Rihtera.